Een nieuw pensioenakkoord: wat betekent dat voor u?

Vakbonden en werkgeversorganisaties hebben in juli 2019 een nieuw pensioenakkoord bereikt. Wat betekenen de voorgenomen veranderingen voor uw pensioen bij BPF Schilders?

De details van het pensioenakkoord worden de komende maanden uitgewerkt. We kunnen ons voorstellen dat u nu al benieuwd bent naar wat het nieuwe pensioenakkoord voor uw pensioen bij BPF Schilders betekent. Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen.

Wie gaat er iets merken van het pensioenakkoord?

Bent u nu 63 of 64 jaar? Dan gaat u op korte termijn het meest merken van het akkoord. Uw AOW-uitkering kan 8 tot 11 maanden eerder ingaan dan tot nu toe bekend was. Als u nu 61 jaar of jonger bent, gaat uw AOW-leeftijd ook bij het nieuwe akkoord stijgen. In dat geval stijgt uw AOW-leeftijd wel minder snel.

Ik heb mijn pensioen op AOW-datum aangevraagd met een ingangsdatum voor 1 januari 2020. Verandert er nog iets?

Voor u verandert er niets. U hoeft dus niets te doen.

Ik ben geboren voor september 1953 en moet mijn pensioen nog aanvragen. Kan dat?

Ja. U kunt gewoon online uw pensioen aanvragen. Dat doet u via de Pensioenplanner. Inloggen doet u met uw DigiD. Heeft u geen DigiD? Bel of mail dan met de klantenservice .

Ik ben geboren tussen september en november 1953. Wanneer kan ik mijn pensioen aanvragen?

Uw AOW-leeftijd is naar voren geschoven. Normaal krijg u een halfjaar voor uw AOW ingaat van ons een brief. U krijgt dit bericht helaas wat later, omdat we de nieuwe AOW-data in onze systemen aan het verwerken zijn. De verwachting is dat we u in de eerste week van september laten weten wanneer u uw pensioen kunt aanvragen.

Ik wil vervroegd pensioen aanvragen. Kan dat nu of moet ik wachten?

Wilt u binnen nu en een halfjaar met vervroegd pensioen? Wacht dan in elk geval tot de eerste week van augustus met aanvragen. Dan zijn onze systemen bijgewerkt en kunt u op basis van de juiste berekening uw pensioen aanvragen.

Als wachten voor u geen optie is, bel dan met onze klantenservice. U kunt telefonisch uw vervroegde pensioen aanvragen op basis van de oude situatie. Hou er in dat geval rekening mee dat de bedragen later nog kunnen veranderen.

Ik heb onlangs vervroegd pensioen aangevraagd. Wat moet ik doen?

U hoeft voorlopig niets te doen. ​BPF Schilders heeft bij uw pensioenberekening nog geen rekening gehouden met de afspraken van pensioenakkoord. Zodra de nieuwe AOW-leeftijden in onze systemen zijn verwerkt, maken wij voor u een definitieve berekening. We streven ernaar dat u die berekening begin september ontvangt. 

Ik ontvang vervroegd pensioen. Wat moet ik doen?

U hoeft voorlopig niets te doen. Het is nog niet duidelijk wat de verandering in uw AOW-leeftijd precies betekent voor uw pensioen. Zodra er meer duidelijk is, informeren wij u.

Mijn AOW-leeftijd is verlaagd. Wanneer gaat mijn pensioen van BPF Schilders in?

Uw pensioen van BPF Schilders gaat op dezelfde datum in als uw AOW. Vanaf de eerste week van augustus kunt u op de Pensioenplanner zien wat uw nieuwe AOW-leeftijd is.

Wat gebeurt er met mijn Arbeidsongeschiktheidspensioen?

Stopt deze eerder nu de AOW-leeftijd eerder ingaat?
Ja. Net als uw WAO-uitkering, stopt ook uw Arbeidsongeschiktheidspensioen eerder.

Wat voor invloed heeft de aanpassing op mijn ANW-uitkering?

Uw ANW-uitkering stopt op de AOW-leeftijd van uw partner. De ANW-verzekering loopt af op uw AOW-leeftijd, tenzij de verzekering na de start van uw pensioen doorloopt. U kunt hier zelf voor kiezen.