Wat u als ondernemer krijgt voor uw pensioeninleg

22 februari 2019

In verschillende media zijn artikelen verschenen over de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw had aangespannen tegen BPF Schilders en de Staat. De rechter stelde ons op 31 januari in het gelijk. U heeft in de media misschien een rekenvoorbeeld gelezen over de pensioeninleg en het uiteindelijke pensioen voor zelfstandig ondernemers. Dit rekenvoorbeeld is niet helemaal volledig en daarom leggen wij u het graag nog eens uit.

Als ondernemer betaalt u zelf de premie voor uw pensioen. U bepaalt ook zelf (binnen bepaalde grenzen) hoeveel premie u betaalt. Maar wist u dat u voor die premie meer krijgt dan alleen ouderdomspensioen?

  • Een deel wordt gereserveerd voor een premievrije pensioenopbouw in het geval u arbeidsongeschikt wordt.
  • Een ander deel wordt gereserveerd voor een pensioen voor uw partner en kinderen, als u komt te overlijden.
  • En doordat wij uw premie beleggen, kan uw inleg in de loop van de jaren groeien.

We hebben alle kenmerken voor u op een rij gezet:

Wist u dat…

… een deel wordt gereserveerd voor een premievrije pensioenopbouw in het geval u arbeidsongeschikt wordt?
Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u niet meer werken en verdient u minder of niets. Maar uw pensioenopbouw hoeft dan niet te stoppen. Als wij hebben vastgesteld dat u arbeidsongeschikt bent (volgens de normen van het pensioenreglement), bouwt u bij BPF Schilders namelijk pensioen op zonder dat u daarvoor premie betaalt. Deze voortgezette pensioenopbouw gaat door tot uw pensioenleeftijd. Maar alleen zolang u een arbeidsongeschiktheidsuitkering krijgt, uit een arbeidsongeschiktheidsverzekering die u zelf heeft afgesloten. Heeft u geen arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten? Dan duurt de premievrije voortzetting maximaal drie jaar.

… een ander deel wordt gereserveerd voor een pensioen voor uw partner en kinderen, als u komt te overlijden?
Mocht u overlijden, dan is er een groot verschil tussen de pensioenregeling van BPF Schilders en zelf sparen voor uw oudedag. Bij BPF Schilders krijgt uw partner namelijk na uw overlijden elke maand een partnerpensioen zolang zij of hij leeft. De hoogte van het partnerpensioen wordt berekend alsof u tot uw AOW-leeftijd pensioenpremie had betaald. Ongeveer een kwart van uw premie is gereserveerd voor deze risicodekkingen bij partnerpensioen en arbeidsongeschiktheid. De rest van de premie is bestemd voor ouderdomspensioen.

… u gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen krijgt dan u aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd?
Doordat wij uw premie beleggen, kan uw inleg in de loop van de jaren groeien. Het rendement in de afgelopen tien jaar was 8%. En als het goed gaat met de dekkingsgraad, zorgen wij ervoor dat uw pensioen meegroeit met de stijgende prijzen. Dat noemen we toeslagverlening. Dit jaar heeft BPF Schilders de pensioenen gedeeltelijk verhoogd met 0,5%, als een van de weinige pensioenfondsen.

Met onze handige Pensioenkeuzehulp ziet u wat u betaalt en wat u naar verwachting ontvangt. Let op! Hierbij is geen rekening gehouden met eventuele toeslagverlening of verlaging en eventuele ruil van partnerpensioen naar ouderdomspensioen. Uw pensioenuitkering kan dus niet alleen door toeslagverlening, maar ook door de omzetting van partnerpensioen in ouderdomspensioen hoger worden.