DigiD: dit kun je ermee

24 maart 2016

Heeft u onlangs online aangifte gedaan bij de  Belastingdienst of gaat u dat nog doen? Dan heeft u ingelogd met uw DigiD. En dat kan bij veel andere (overheids)instanties zoals uw gemeente, uw zorgverzekeraar én bij uw pensioenfonds BPF Schilders. Maar wat is het eigenlijk? Wat kun je ermee? En is het wel veilig? Vijf vragen en antwoorden over DigiD.

1. DigiD: wat is het eigenlijk?

DigiD betekent: Digitale iDentiteit. Net zoals uw paspoort of identiteitskaart, maar dan digitaal. Op websites van bijvoorbeeld de belastingdienst, uw gemeente en uw zorgverzekeraar kunt u met DigiD inloggen. Uw DigiD  bestaat uit een gebruikersnaam en een wachtwoord. Deze kiest u allebei zelf. 

2. Waarom is DigiD nodig?

Steeds vaker regelen mensen hun zaken online. In sommige gevallen is het nodig dat u zich identificeert. Waarom? Omdat (overheids)instanties zeker willen weten dat u het bent. Als u bijvoorbeeld een bezoek brengt aan het gemeentehuis of andere overheidsinstanties, dan wordt u gevraagd naar uw paspoort, identiteitskaart of rijbewijs.  DigiD werkt op dezelfde manier, maar dan op internet.

Daarom gebruikt BPF Schilders ook DigiD. Wij willen zeker weten dat ú het bent die uw pensioengegevens bekijkt of aanpast. 

3. Hoe werkt inloggen met DigiD?

Wilt u online uw gegevens checken? Of bepaalde zaken regelen? Dan komt u terecht op de landingspagina van DigiD. Daar ziet u het DigiD-inlogscherm. U vult uw DigiD gebruikersnaam en wachtwoord in op het inlogscherm. Klik daarna op de button ‘Inloggen’.

Belangrijk!  Let u er op dat het webadres beveiligd is. U herkent een veilig webadres aan de beginletters https://. De ‘s’ staat voor security, dat veiligheid betekent in het Engels. Het kan zijn dat u in het webadres een icoontje ziet van een slot. Ook dat is een teken van een beveiligde pagina. 

4. Inloggen met DigiD op Infodesk, hoe doe ik dat?

U gaat naar de inlogpagina van Infodesk. Daar klikt u op de paarse button ‘Inloggen met DigiD’. U ziet dan hetzelfde DigiD-inlogscherm als in vraag 3. Vul uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op de button ‘Inloggen’. Vervolgens komt u terecht in Infodesk waar u bijvoorbeeld naar de Pensioenplanner kunt of uw gegevens kunt aanpassen. 

5. Hoe veilig is DigiD?

DigiD is een veilige manier om zaken online te regelen en om persoonlijke gegevens te bekijken of aan te passen. DigiD houdt zich aan de Wet bescherming persoonsgegevens. DigiD doet er alles aan om uw gegevens en het inloggen veilig te houden. Zo krijgt u – als u nog geen DigiD heeft en deze wilt aanvragen – de activeringscode per post thuisgestuurd, en niet via e-mail. De brief gaat altijd naar het adres waarop u bij uw gemeente staat ingeschreven. Zo ontvangt alleen u en niemand anders uw inloggegevens. Het is belangrijk dat u uw DigiD privé houdt.

Hoe vraag ik DigiD aan?

Heeft u nog geen DigiD? Dan vraagt u dit aan via www.digid.nl. Klik op ‘Aanvragen’. Hiervoor heeft u uw bugerservicenummer nodig. Deze vindt u op uw identiteitskaart, paspoort of rijbewijs.

Kijk hier voor meer tips