Vergoeding bestuursleden BPF Schilders uitgelegd

17 juli 2016

In de vierde aflevering van Zwarte Zwanen, het programma van Cees Grimbergen over de Nederlandse pensioenwereld, heeft een deelnemer van BPF Schilders kritiek op de beloning van de bestuursleden. Hij stelt dat de bestuurders € 5.000 per jaar ontvangen "voor het lezen van e-mailtjes".

Het klopt dat bestuursleden van BPF Schilders een vergoeding krijgen voor het afhandelen van e-mail. Het gaat bijvoorbeeld om het geven van een reactie op voorstellen, brieven en agendavoorstellen, buiten de vergaderingen om. In de vacatieregeling is vastgelegd dat bestuursleden hiervoor 13 uur per kwartaal vergoed krijgen. Dat is dus één uur per week. In de praktijk blijkt dat bestuursleden er vaak meer tijd aan kwijt zijn. De vergoeding wordt dan niet hoger.

Geen bestuursbureau bespaart kosten

BPF Schilders heeft voor deze werkwijze gekozen, omdat het besturen van het pensioenfonds op deze manier zo efficiënt mogelijk kan worden georganiseerd. Veel pensioenfondsen kiezen een bestuursbureau om deze taken uit te voeren. Dat is op deze manier niet nodig. Zo bespaart BPF Schilders jaarlijks veel geld.