Hoe staan we er financieel voor?

14 augustus 2016

De dekkingsgraad laat zien of BPF Schilders genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Dat is nu nog voldoende, maar we naderen wel een kritische grens. We leggen uit hoe dit zit.

Beleidsdekkingsgraad

Meestal leest u over onze beleidsdekkingsgraad. Het is een gemiddelde van de actuele dekkingsgraad van de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad bepaalt bijvoorbeeld of we de pensioenen kunnen verhogen (toeslagverlening).

Actuele dekkingsgraad

De laatste tijd is ook de actuele dekkingsgraad in het nieuws. Die wordt elke maand bepaald en kan daardoor behoorlijk schommelen. Als de actuele dekkingsgraad aan het einde van het jaar onder een bepaalde grens komt, moeten pensioenfondsen de pensioenen in het jaar daarop direct verlagen. Deze kritische grens ligt bij BPF Schilders rond 88%.

We naderen de kritische grens van 88%

De actuele dekkingsgraad van juni was 94,2%. We naderen dus de kritische grens van 88%. Wanneer de actuele dekkingsgraad op 31 december 2016 lager is, dan 88% heeft dit gevolgen:

  • De pensioenen gaan niet omhoog
    De verwachting is dat het verhogen van de pensioenen ook de komende jaren lastig wordt. Het niet verhogen van de pensioenen is nodig om de pensioenen nu en straks te kunnen betalen.
  • Verlagen van de pensioenen
    Wanneer de rente blijft dalen of als de rendementen tegenvallen, dan is het in 2017 nodig de pensioenen te verlagen. De dekkingsgraad van 31 december 2016 is hiervoor bepalend. Deze verlaging geldt dan voor iedereen. Of u nu pensioen ontvangt of nog pensioen opbouwt. Om de financiële gevolgen hiervan voor u zo klein mogelijk te houden, verlagen we de pensioenen niet ineens maar in kleine stapjes over een periode van maximaal 10 jaar.​

Bekijk hier de huidige dekkingsgraad