Voorkom het betalen van teveel premie of een nabetaling

Check onderstaande situaties die extra aandacht vragen bij het aanleveren van personeel- en loongegevens.

Parttime UTA-werknemer
Werkt een UTA-werknemer (uitvoerend, technisch, administratief) parttime? Dan geeft u het fulltime salaris door + het werkelijke aantal uren. Lees hierover meer in de Handleiding Correct Aanleveren.

Werknemer werkt structureel meer dan 7,5 uren per dag
Werkt een werknemer bijvoorbeeld 8 uren per dag? Dan heeft hij ook recht op pensioenopbouw over dit extra halve uur. Lees meer over het doorgeven van loongegevens.

Gezinsleden van de DGA
Gezinsleden van de DGA (directeur grootaandeelhouder) of eigenaar zijn ook verplicht deelnemer aan de pensioenregeling, ook al zijn zij niet-verzekeringsplichtig voor de sociale verzekeringen. Alleen de niet-verzekeringsplichtige DGA is uitgesloten van de pensioenregeling. Lees hierover meer in het pensioenreglement.

Zieke werknemers
Tijdens het eerste jaar ziekte heeft een werknemer recht op 100% pensioenopbouw, ook al krijgt hij conform de CAO voor een lager percentage loon uitbetaald. U dient dan dus 100% van zijn reguliere loon of salaris door te geven. Bij aanvang van het tweede ziektejaar moet een werknemer worden ziek gemeld. Zowel werkgever als werknemer hoeven dan namelijk geen premie meer te betalen. De werknemer bouwt wel pensioen op. Bekijk het schema voor meer informatie.

Toeslagen bovenop het uurloon of salaris
Een fuwatoeslag (functiewaarderingstoeslag) moet worden doorgegeven in het pensioenuurloon of -salaris. Andere toeslagen zijn ook vaak een onderdeel van het pensioenloon en moeten tevens worden doorgegeven. Lees hierover meer in de Handleiding Correct Aanleveren.

Meer informatie over aanleveren?
Heeft u nog vragen over het correct aanleveren van personeels- en loongegevens? Neem dan contact met ons op.