Geen toeslag pensioenen in 2016

2 februari 2016

Elk jaar wordt het leven duurder. Daarom is het belangrijk dat uw pensioen zijn waarde houdt. Om dat mogelijk te maken is het onze ambitie uw pensioen jaarlijks te verhogen. Dit heet toeslagverlening. Er was helaas niet genoeg financiƫle ruimte om de pensioenen in 2016 mee te laten groeien met de algemene prijsstijging. Uw pensioen is dus niet verhoogd. Gelukkig stegen de prijzen vorig jaar niet veel.

Houdt uw pensioen zijn waarde?

Vorig jaar stegen de prijzen met 0,65%. Maar we hadden niet genoeg financiƫle ruimte om de pensioenen mee te laten groeien met de algemene prijsstijging. Daarom is uw pensioen per 1 januari 2016 helaas niet verhoogd. We verwachten dat dit ook de komende jaren lastig wordt.

Bekijk hoe wij uw pensioen de afgelopen jaren hebben aangepast

Regels

Het lukt niet altijd om de pensioenen mee te laten groeien met de stijging van de prijzen. Als het financieel tegenzit, kan het zo zijn dat we de pensioenen niet of niet volledig kunnen verhogen. Dat betekent dan dat uw pensioen minder waard wordt. We moeten ons daarbij houden aan regels die de overheid aan pensioenfondsen heeft opgelegd:

  • Bij een dekkingsgraad lager dan 110%, is toeslagverlening niet mogelijk.
  • Gedeeltelijke toeslagverlening is mogelijk bij een dekkingsgraad van 110% of hoger.
  • De dekkingsgraad voor volledige toeslagverlening is onder andere afhankelijk van de rente. In ons geval kan dit bijvoorbeeld 130% zijn bij een rentestand van 3%.
  • Het meetmoment is 30 september.