Zo staan we er financieel voor

7 november 2016

BPF Schilders heeft het derde kwartaal van 2016 met een positief resultaat afgesloten. Het vermogen groeide tot 6,5 miljard euro en het beleggingsrendement is momenteel 9,9%. Toch moeten we de pensioenen in 2017 misschien verlagen.De lage rentestand en een nieuwe berekening waaruit blijkt dat Nederlanders ouder worden zet de dekkingsgraad onder druk.

We zijn weliswaar rijker dan ooit, maar door de lage rente zijn onze verplichtingen enorm gestegen. Ook de nieuwe inschatting van de levensverwachting zorgt ervoor dat verplichtingen stijgen. Daardoor daalt de dekkingsgraad. De kans dat we in 2017 de pensioenen moeten verlagen blijft dus aanwezig, ook al gaat het ten opzichte van februari van dit jaar alweer iets beter.

Verlagen is misschien noodzakelijk

De actuele dekkingsgraad van 31 december 2016 is bepalend. Als de dekkingsgraad dan lager is dan de kritische grens van 88%, zijn extra maatregelen nodig. Dat is wettelijk zo bepaald. Dan is het verlagen van de pensioenen de enige mogelijkheid. Deze verlaging geldt dan voor iedereen. Of u nu pensioen ontvangt of nog pensioen opbouwt. Om de financiƫle gevolgen hiervan voor u zo klein mogelijk te houden, verlagen we de pensioenen niet ineens maar in kleine stapjes over een periode van maximaal 10 jaar.