Nabetaling deelnemers voor te weinig ontvangen vakantietoeslag

17 juni 2016

Een bescheiden groep gepensioneerden die geboren zijn na 1 januari 1950, heeft de afgelopen jaren gekozen voor eerst een hoge en daarna een lagere uitkering. Bij de overgang van de hoge naar de lage uitkering, ontvingen zij de vakantietoeslag over de lagere uitkering in de maand mei. Behoort u tot deze groep? Dan ontvangt u uit coulance omstreeks 24 juni eenmalig een nabetaling. 

Achtergrond

In het verleden hebben cao-partijen en het bestuur van BPF Schilders gekozen voor een pensioenregeling die administratief eenvoudig uit te voeren was. Momenteel stelt BPF Schilders zoals ook in het pensioenreglement staat, de vakantietoeslag vast op basis van het pensioen in de maand mei. Door het vervallen van het vroegpensioen, bleek deze eenvoudige rekenmethode voor een kleine groep gepensioneerden nadelig uit te pakken. In de berekening werd namelijk geen rekening gehouden met een wijziging van het pensioen gedurende het vakantiegeldjaar. Daardoor kon het voorkomen dat uw vakantietoeslag anders is dan u had verwacht. Onlangs hebben wij opnieuw gekeken naar de berekeningswijze. Daarop stelden wij vast dat de regeling begrijpelijker wordt als wij aansluiten bij een rekenmethode die gebruikelijk is in veel andere sectoren. Het pensioenreglement hebben we daarom op dit punt aangepast. 

Andere methodiek

De uitkering van deze groep gepensioneerden voor wie de oude methodiek nadelig uitpakte, is opnieuw berekend volgens de nieuwe methodiek. Het bestuur deed dit met terugwerkende kracht. Met ingang van het nieuwe vakantiegeldjaar (1 juni 2016) passen wij de zogenoemde ‘reserveringsmethodiek’ toe. Deze methodiek berekent de vakantietoeslag op basis van het daadwerkelijke pensioen over het hele vakantiegeldjaar (van juni tot en met mei van het jaar daarop). U ontvangt hierdoor 8% vakantietoeslag over het inkomen van het afgelopen vakantiegeldjaar.