Belastingaangifte

Ontvangt u pensioen? Dan krijgt u hiervan elk jaar een jaaropgave. Die heeft u nodig voor uw belastingaangifte.

In de jaaropgave staat hoeveel pensioen u in het afgelopen jaar heeft ontvangen. Verder vindt u in dit overzicht van uw pensioenuitkering(en) alle gegevens die u nodig heeft voor uw belastingaangifte.

Waar vindt u uw jaaropgave?

De jaaropgave vindt u op Infodesk (log in met uw DigiD) op de pagina ‘Documenten’. De jaaropgave wordt jaarlijks in de laatste week van januari op Infodesk gezet. Wilt u in het vervolg per e-mail bericht ontvangen als er pensioeninformatie voor u klaar staat? Geef dan in Infodesk op de pagina ‘Profiel’ bij ‘Pensioenoverzicht’ aan dat uw voorkeur ‘Digitaal’ is en vul uw e-mailadres in.

Is uw voorkeur en e-mailadres niet bij ons bekend of heeft u gekozen voor ‘Per post’? Dan ontvangt u de jaaropgave gewoon per post.

Let op! De jaaropgave is niet hetzelfde als het Pensioenoverzicht.

Wat heeft u nodig uit uw jaaropgave voor uw belastingaangifte?

Loon, ingehouden loonheffing en de ingehouden bijdrage Zorgverzekeringswet zijn van belang voor de aangifte Inkomstenbelasting. Heeft u de aangifte gedownload waarin de gegevens al vooraf zijn ingevuld? Dan adviseren wij u deze goed te controleren met de gegevens in onze jaaropgave.

Hoe verwerkt u uw jaargegevens in uw belastingaangifte?

Bij uw inkomensgegevens die vallen in Box 1, vult u deze gegevens in onder Loon uit vroegere dienstbetrekking.

Wat is loonheffingskorting?

Loonheffingskorting is een korting op de loonheffing. Daardoor betaalt u minder belasting.  Op de jaaropgave kan bij loonheffingskorting ‘ja’ staan, of ‘nee’.

  • Staat er op de jaaropgave ‘ja’: de loonheffingskorting is toegepast en u ziet ook in welke maanden.
  • Staat er op de jaaropgave ‘nee’: de loonheffingskorting is niet toegepast.

De loonheffingskorting mag maar bij één werkgever of uitkeringsinstantie worden toegepast. Wij raden u aan om de loonheffingskorting toe te passen bij de werkgever of uitkeringsinstantie waarvan u het hoogste inkomen ontvangt.

Woont u in het buitenland? 
Door een wetswijziging heeft u als u in het buitenland woont vanaf 2019 niet altijd recht op loonheffingskorting. BPF Schilders heeft er daarom voor gekozen per 1 januari 2019 de loonheffingskorting niet meer toe te passen op uw pensioenuitkering van BPF Schilders. Als u in aanmerking wilt komen voor loonheffingskorting, moet u dit zelf regelen bij de Belastingdienst. Voor meer informatie gaat u naar de website van de Belastingdienst.

Wat is de Zorgverzekeringswet bijdrage (ZvW)?

De premie voor de ziektekostenverzekering bestaat uit twee delen: de nominale premie en de inkomensafhankelijke premie.

Nominale premie
Het eerste deel, de nominale premie, betaalt u rechtstreeks aan uw zorgverzekeraar. De hoogte van deze premie is afhankelijk van de gekozen verzekeraar en de eventuele aanvullende verzekeringen.

Inkomensafhankelijke premie
Het tweede deel is de inkomensafhankelijke premie. Deze premie wordt door de Belastingdienst geheven. Wij moeten de inkomensafhankelijke premie inhouden op uw pensioen en afdragen aan de Belastingdienst.

Waarom geeft BPF Schilders mijn gegevens door aan de Belastingdienst?

BPF Schilders geeft bepaalde gegevens door aan de Belastingdienst. Dit is wettelijk verplicht. 

Wij geven het bruto jaarbedrag van uw pensioen door aan de Belastingdienst. Ook geven wij door welke wettelijke inhoudingen wij daarop hebben gedaan.