Belastingaangifte: Vijf tips voor als u (bijna) met pensioen bent

Tussen 1 maart en 1 mei is het tijd voor uw belastingaangifte. Heeft u hulp nodig bij uw belastingaangifte? Wij delen vijf handige tips om u op weg te helpen.

#1 Zet geld opzij voor uw belastingaangifte

Ontvangt u loon en/of uitkeringen van meer dan één organisatie, zoals AOW en pensioen? Dan kan het gebeuren dat u te weinig belasting betaalt.

Dat zit zo: uitkeringsinstanties of werkgevers houden alleen belasting in over het bedrag dat zij u betalen. Zij houden geen rekening met uw andere inkomsten. Hierdoor kan uw totale jaarinkomen hoger zijn, waardoor u meer belasting moet betalen.

Daarom is het verstandig om alvast geld opzij te zetten. Als u het niet voor uw belastingaangifte gebruikt, is het een mooi spaarpotje voor later.

#2 U heeft maar één keer recht op loonheffingskorting

Elke organisatie waar u een uitkering of loon van ontvangt, houdt belasting in op het bedrag dat zij u betalen. Dit heet loonheffing. U kunt een korting ontvangen op die belasting. Dat heet een loonheffingskorting.

Let goed op: U heeft maar één keer recht op loonheffingskorting. Zorg daarom dat maar één organisatie waar u inkomsten van ontvangt loonheffingskorting toepast.

Dit kunt u zelf regelen met BPF Schilders of een andere organisatie waar u een uitkering of loon van ontvangt. Doet u dat niet? Dan kan het zijn dat u te weinig belasting betaalt. Dit moet u later terugbetalen.

Meer over de heffingskortingen

#3 Controleer uw aftrekposten

Het kan zijn dat aftrekposten niet automatisch zijn ingevuld op uw belastingaangifte. Een aftrekpost is een bedrag dat u mag aftrekken van uw belastingaangifte. Bijvoorbeeld hoge zorgkosten of giften aan goede doelen.

Zijn uw aftrekposten niet automatisch ingevuld? Als u deze niet zelf invult, verliest uw voordeel op uw aangifte. Wilt u weten welke aftrekposten er zijn en onder welke voorwaarden u deze kunt gebruiken?

Lees over verschillende aftrekposten

#4 Controleer of uw pensioen invloed heeft op toeslagen

Verandert uw inkomen? Deze veranderingen kunnen invloed hebben op huur- of zorgtoeslagen. Bij een lager inkomen heeft u misschien recht op meer toeslag.
Bij een hoger inkomen ontvangt u misschien te veel toeslag. Controleer goed op welke toeslagen u recht heeft.

#5 Hulp bij uw belastingaangifte

Heeft u hulp nodig bij uw belastingaangifte? U kunt via de Belastingdienst of een ouderenbond of vakbond hulp krijgen:

  • Belastingdienst: Maak een telefonische afspraak of met een medewerker op een belastingkantoor. Of neem contact op met de BelastingTelefoon. Ontdek de mogelijkheden op de website.
  • Ouderenbonden en vakbonden: Organisaties als de ANBO of vakbonden als CNV en FNV bieden vaak hulp. Bezoek de website van uw ouderen- of vakbond om te zien hoe u hulp kunt krijgen.