Financiële situatie niet rooskleurig

24 maart 2016

De dekkingsgraad is de verhouding tussen het vermogen van het pensioenfonds en de financiële verplichtingen in de toekomst. Simpeler gezegd vertelt de dekkingsgraad ons dus of BPF Schilders genoeg geld in huis heeft om onze pensioenen nu en straks uit te betalen. Op dit moment staat BPF Schilders er niet goed voor.

De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraad van de laatste twaalf maanden. Die was eind februari 104,8%. De actuele dekkingsgraad was eind februari 93,1%, terwijl die in december 2015 nog 104,1% was. Belangrijkste reden voor de daling is de lagere rente. We naderen nu de kritische grens van 88%. Dit zijn de gevolgen als de actuele dekkingsgraad op 31 december 2016 lager is dan 88%:

  • De pensioenen gaan niet omhoog
    Op dit moment zit het financieel tegen. Daarom kunnen we de pensioenen in 2016 niet verhogen. We verwachten dat dit ook de komende jaren lastig wordt. Zo houden we geld in kas dat we nodig hebben om de pensioenen nu en straks te kunnen betalen.
  • Misschien verlagen van de pensioenen
    Het is nog niet nodig om de pensioenen te verlagen. Maar als de rente blijft dalen of als de rendementen tegenvallen, dan is dat in 2017 misschien wel nodig. Als we de pensioenen moeten verlagen, geldt dat voor iedereen. Of u nu pensioen ontvangt of pensioen opbouwt. We mogen een verlaging verdelen in kleine stapjes over een periode van maximaal 10 jaar. Hierdoor zijn de financiële gevolgen voor u kleiner dan bij een grote verlaging ineens. De actuele dekkingsgraad van 31 december 2016 bepaalt of we moeten verlagen en hoeveel.

Maatregelen en risico’s

BPF Schilders heeft een herstelplan. Hierin staat wat we gaan doen om de financiële situatie te verbeteren. Daarbij kijken we vooral ook naar de lange termijn. Zo blijft het onze ambitie om uw pensioen jaarlijks te verhogen, zodat uw pensioen zijn waarde behoudt. Voor een goed pensioen is het nodig dat we uw pensioenpremie beleggen. Beleggen brengt wel risico’s met zich mee.