Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt wanneer u stopt met werken. In Nederland bestaat het totale pensioen uit drie delen.

Als u met pensioen gaat, bestaat uw inkomen vanaf dat moment mogelijk uit drie onderdelen:

1. AOW

Dit pensioen krijgt u van de overheid. De AOW is een basisinkomen, gebaseerd op ongeveer 70% van het minimum loon. Een aanvullende pensioenregeling is daarom voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het inkomen voor later. Op www.svb.nl leest u meer over de AOW.

2. Pensioen bij BPF Schilders

U bouwt dit pensioen op omdat u in de sector Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf werkt. Op Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling.

Rekenvoorbeeld

Wat kost uw pensioen en wat levert het op?
Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht.

In onderstaand filmpje vertellen wij u alvast meer over de pensioenregeling van BPF Schilders en de mogelijkheden die u heeft. 

3. Pensioen dat u zelf regelt

Bijvoorbeeld met een lijfrente of banksparen. 

Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht. 

 

In deze vlog vraagt ondernemer Keoma wat hij eigenlijk aan zijn pensioen heeft bij BPF Schilders. Gepensioneerd schilder Sjaak beantwoordt zijn vraag:

In deze vlog vertelt ondernemer Kees dat hij liever zelf zijn pensioen regelt omdat hij bang is dat er niets over is als hij met pensioen gaat. Gepensioneerd schilder Sjaak reageert: