Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt wanneer u stopt met werken. In Nederland bestaat het totale pensioen uit drie delen.

Als u met pensioen gaat, bestaat uw inkomen vanaf dat moment mogelijk uit drie onderdelen:

1. AOW

Dit pensioen krijgt u van de overheid. De AOW is een basisinkomen, gebaseerd op ongeveer 70% van het minimum loon. Een aanvullende pensioenregeling is daarom voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het inkomen voor later. Op www.svb.nl leest u meer over de AOW.

2. Pensioen bij BPF Schilders

U bouwt dit pensioen op omdat u in de sector Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf werkt. Op Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling.

Rekenvoorbeeld

Wat kost uw pensioen en wat levert het op?
Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht.

In onderstaand filmpje vertellen wij u alvast meer over de pensioenregeling van BPF Schilders en de mogelijkheden die u heeft. 

3. Pensioen dat u zelf regelt

U kunt zelf sparen naast het pensioen dat u bij BPF Schilders opbouwt, maar u kunt ook voor een lijfrente kiezen. Lijfrente is een belastingvriendelijk potje geld voor later. U betaalt een premie om dat op te bouwen: lijfrentepremie. Die betaalt u aan de bank of verzekeraar waar u de lijfrente afsluit.

U kunt vanaf 2023 belastingvoordelig een hoger pensioen opbouwen met behulp van een lijfrente. Het deel van uw inkomen dat u mag inleggen voor de lijfrente is verhoogd van 13% naar 30%. Kijk op de site van de Belastingdienst bij lijfrente berekenen als u wil weten hoeveel u extra kunt inleggen. Of laat u adviseren door uw financieel adviseur of een extra pensioenopbouw voor u nodig is.

Omdat u ondernemer bent, kunt u in plaats van een lijfrente ook kiezen voor een hoger pensioenkeuzeloon bij BPF Schilders.

Meer over het pensioenkeuzeloon

Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht. 

 

In deze vlog vraagt ondernemer Keoma wat hij eigenlijk aan zijn pensioen heeft bij BPF Schilders. Gepensioneerd schilder Sjaak beantwoordt zijn vraag:

In deze vlog vertelt ondernemer Kees dat hij liever zelf zijn pensioen regelt omdat hij bang is dat er niets over is als hij met pensioen gaat. Gepensioneerd schilder Sjaak reageert: