Pensioenpremie in 2021 omhoog

27 november 2020

Periodiek bepalen de werkgevers- en werknemersorganisaties in overleg met het bestuur van het pensioenfonds de hoogte van de pensioenpremie. Helaas is het opbouwen van pensioen duurder geworden. Wat zijn de gevolgen voor uw pensioen?

Oorzaak duurdere pensioenopbouw

Het opbouwen van pensioen is duurder geworden vanwege de (huidige) economische omstandigheden. Daarbij komt dat we wettelijk moeten rekenen met een zeer lage rente en met lagere verwachte rendementen dan waarmee we eerder hebben gerekend.

Verhogen pensioenpremie

Om de pensioenopbouw in stand te houden moeten wij maatregelen nemen. Daarom zijn wij genoodzaakt om per 4 januari 2021 de premie voor uw pensioen te verhogen. Op deze wijze kunnen wij nu en in de toekomst de pensioenen blijven betalen.

De premie wordt verhoogd van 25,2% naar 30,1% in 2021. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden, leggen wij deze premie in principe voor vijf jaar vast (2021 - 2025). Blijkt echter uit de jaarlijkse toets dat de premie onvoldoende is, dan gaan wij in overleg met onze opdrachtgevers om tot een oplossing te komen.

Hier vindt u een rekenvoorbeeld. Daarin ziet u het gevolg van de premieverhoging.

Bovenstaande wijziging heeft overigens geen effect op uw toekomstige AOW-uitkering.

Wij doen er alles aan om de premie zo stabiel mogelijk te houden. Bijvoorbeeld door scherp te zijn op de kosten. Maar we blijven ook afhankelijk van economische factoren en opgelegde rekenregels over het verwachte rendement.