Lees alles over het pensioenkeuzeloon

 

Hoe en waar geeft u uw pensioenkeuzeloon door?

Uw pensioenkeuzeloon kunt u doorgeven via uw pensioenadministratie.

Had u drie jaar geleden nog geen fiscale winst? 
In dat geval merken wij u aan als starter. Op het moment dat u voor het eerst deelneemt als zelfstandige, stellen wij het pensioenloon gelijk aan het minimum (€ 21.337 in 2020). U heeft vanaf het moment van inschrijving bij BPF Schilders drie maanden de tijd dit aan te passen. Een schatting geeft u door via 'uw pensioenadministratie'. Zolang u starter bent, kunt u jaarlijks voor het komende jaar uw schatting doorgeven. Dat moet uiterlijk in december van het huidige jaar. U wordt hierover per brief geïnformeerd.

Geldt er een minimum- en een maximumbedrag voor het pensioenkeuzeloon?

Ja, er geldt een minimum- en een maximumbedrag voor het pensioenkeuzeloon. In 2020 is dit minimaal € 21.337 en maximaal € 52.676. Uw pensioenkeuzeloon kan echter hoger zijn dan de fiscale winst die u drie jaar geleden had. Als dat het geval is, dan bouwt u pensioen op over maximaal de hoogte van de fiscale winst. Om te voorkomen dat wij uw pensioenloon te hoog vast stellen (hoger dan fiscaal toegestaan), vragen wij naast uw pensioenkeuzeloon ook gegevens ter vaststelling van uw fiscale winst en gewerkte uren op. Op basis van deze gegevens berekenen wij uw pensioenloon. U kunt uw pensioenkeuzeloon elk jaar aanpassen.

Rekenvoorbeelden: Hoe kies ik mijn pensioenkeuzeloon en wat betaal ik dan aan premie?

Het kiezen van uw pensioenkeuzeloon is een persoonlijke afweging. Om u hierbij te helpen, hebben wij drie rekenvoorbeelden voor u uitgewerkt. U ziet hoeveel premie u per 4 weken betaalt en hoeveel pensioen u daarmee opbouwt in drie situaties. De premie is fiscaal aftrekbaar.

Rekenvoorbeeld: u kiest voor het minimum pensioenkeuzeloon

Als u kiest voor het minimum pensioenkeuzeloon zoals dat geldt in 2020 (€ 21.337), betaalt u per jaar € 1.643 aan pensioenpremie. Dat is een brutobedrag.

Elke 4 weken ontvangt u een factuur van ongeveer € 127. U ontvangt 13 keer per jaar een factuur.

In de praktijk betaalt u minder, omdat u de betaalde pensioenpremie kunt aftrekken van de belasting.

Per jaar bouwt u hiermee € 122 aan pensioen op. De opbouw is inclusief 8% vakantietoeslag. Als u dit 30 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 3.370 bruto per jaar. Als u dit 40 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 4.894 bruto per jaar. Na 40 jaar bedraagt het pensioen inclusief AOW dan ongeveer 45% van het gemiddelde salaris van een werknemer in loondienst.

Let op: dit voorbeeld is gebaseerd op het huidige pensioenreglement en wetgeving (januari 2020). Aan dit voorbeeld kunt u geen rechten ontlenen.

Rekenvoorbeeld: u kiest voor een pensioenkeuzeloon ter hoogte van een gemiddelde werknemer in loondienst

Als u werknemer in loondienst zou zijn en een gemiddeld salaris zou verdienen, staat dat gelijk aan een pensioenkeuzeloon van € 33.813. U betaalt dan per jaar € 4.787. Dat is een brutobedrag.

Elke 4 weken ontvangt u een factuur van ongeveer € 369. U ontvangt 13 keer per jaar een factuur.

In de praktijk betaalt u minder, omdat u de betaalde pensioenpremie kunt aftrekken van de belasting.

Per jaar bouwt u hiermee € 356 aan pensioen op. De opbouw is inclusief 8% vakantietoeslag. Als u dit 30 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 10.696 bruto per jaar. Als u dit 40 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 14.261 bruto per jaar. Na 40 jaar bedraagt het pensioen inclusief AOW dan ongeveer 78% van het gemiddelde salaris van een werknemer in loondienst.

Let op: dit voorbeeld is gebaseerd op het huidige pensioenreglement en wetgeving (januari 2020). Aan dit voorbeeld kunt u geen rechten ontlenen.

Rekenvoorbeeld: u kiest voor het maximum pensioenkeuzeloon

Als u kiest voor het maximum pensioenkeuzeloon zoals dat geldt in 2020 (€ 52.676), betaalt u per jaar € 9.540 aan pensioenpremie. Dat is een brutobedrag.

Elke 4 weken ontvangt u een factuur van ongeveer € 734. U ontvangt 13 keer per jaar een factuur.

In de praktijk betaalt u minder, omdat u de betaalde pensioenpremie kunt aftrekken van de belasting.

Per jaar bouwt u hiermee € 710 aan pensioen op. De opbouw is inclusief 8% vakantietoeslag. Als u dit 30 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 23.529 bruto per jaar. Als u dit 40 jaar lang doet, kunt u een pensioen bereiken van € 28.424 bruto per jaar. Na 40 jaar bedraagt het pensioen inclusief AOW dan ongeveer 79% van het gemiddelde salaris van een werknemer in loondienst.

Let op: dit voorbeeld is gebaseerd op het huidige pensioenreglement en wetgeving (januari 2020). Aan dit voorbeeld kunt u geen rechten ontlenen.

Wilt u weten hoe de pensioenpremie wordt berekend? Klikt u dan op de vraag hieronder.

Hoe wordt de pensioenpremie berekend?

Deze wordt als volgt berekend:

Pensioenloon – franchise*) = grondslag

Grondslag x 25,2% (premiepercentage 2020) = pensioenpremie per jaar

Voorbeeld

U kiest voor het minimum pensioenkeuzeloon (2020):

€ 21.337 – € 14.818 = € 6.519

€ 6.519 x 25,2% = € 1.643 = pensioenpremie per jaar

*) Bij BPF Schilders is de franchise per week 1 van 2020 € 14.818.

Uw pensioenpremie is fiscaal aftrekbaar.

De Belastingdienst betaalt dus mee aan uw pensioen.
Van iedere euro die u niet aan pensioen besteedt, moet u belasting betalen. Om optimaal gebruik te maken van het belastingvoordeel, baseert u uw pensioenkeuzeloon op uw fiscale winst van drie jaar geleden.

Hoe wordt het pensioenloon vastgesteld?

Berekening pensioenkeuzeloon

Het pensioenloon is het inkomen waarover u feitelijk pensioen opbouwt. Het pensioenloon wordt als volgt vastgesteld:

Het pensioenkeuzeloon wordt vergeleken met uw fiscale winst van drie jaar eerder. Het laagste bedrag van deze beide bedragen is uw pensioenloon. Het kan dus zijn dat uw fiscale winst lager is dan het minimum pensioenkeuzeloon (€ 21.337 in 2020). In dat geval gaan wij uit van uw fiscale winst, en niet van het minimum pensioenkeuzeloon.

Let op: de fiscale winst wordt herrekend naar een fulltime winst.

Wat u nog moet weten.

  • Geeft u geen gegevens op? Dan registreren wij uw huidige pensioenloon (incl. eventuele indexatie), tenzij dit lager is dan het minimum pensioenkeuzeloon (€ 21.337 in 2020). In dat geval registeren wij het minimum pensioenloon. We gaan er vanuit dat u fulltime werkt (1.750 uur per jaar).
  • De gegevens die u invult, of die wij voor u invullen omdat u niets aan ons doorgeeft, moeten wij doorgeven aan de Belastingdienst.
  • Blijkt achteraf dat uw fiscale winst aanmerkelijk lager was dan uw pensioenloon? Dan kan de Belastingdienst oordelen dat een deel van de pensioenpremie niet aftrekbaar is. In dat geval kunt u een naheffing van de Belastingdienst verwachten. Het is in uw eigen belang dat u tijdig een juiste opgave doet.

Terug naar Pensioenkeuzeloon

Kies uw pensioenkeuzeloon in 'Uw pensioenadministratie'