Veelgestelde vragen als u voor uzelf wilt beginnen

Bekijk de veelgestelde vragen over voor uzelf beginnen.

Betaal ik zelf de pensioenpremie?

Wanneer u niet meer voor een werkgever werkt, betaalt deze ook niet meer de helft van uw pensioenpremie. Als zelfstandig ondernemer betaalt u zelf de volledige premie. De premie is wel fiscaal aftrekbaar.

Bepaal ik zelf hoeveel pensioen ik opbouw?

Als zelfstandig ondernemer kunt u zelf kiezen hoeveel pensioen u opbouwt. We noemen dit het pensioenkeuzeloon. Er geldt wel een minimum- en maximumbedrag. En uw pensioenloon mag niet hoger zijn dan uw fiscale winst. De Belastingdienst heeft dit zo bepaald. Kijk voor meer informatie op de pagina Pensioenkeuzeloon.

Kom ik in aanmerking voor premievrije voortzetting van de pensioenopbouw als ik arbeidsongeschikt word?

Wilt u in aanmerking komen voor premievrije voortzetting van de pensioenopbouw? Dan is een inkomensvervangende arbeidsongeschiktheidsuitkering wettelijk verplicht. Daarnaast gelden er aanvullende voorwaarden

Is het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering zinvol?

Wilt u bij arbeidsongeschiktheid in aanmerking komen voor premievrije voortzetting van de pensioenopbouw? Dan is het een fiscale eis dat u een inkomensvervangende arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangt. Hier heeft u een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor nodig. Er zijn verschillende commerciële partijen die een arbeidsongeschiktheidsverzekering aanbieden. U kunt ook bij belangenverenigingen in de branche informeren naar een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Was u werknemer? Dan kunt u er ook voor kiezen om aansluitend de WIA-verzekering bij het UWV vrijwillig voort te zetten.

Ik ben werknemer geweest. Kan ik vrijwillig een verzekering afsluiten voor de de Wet Inkomen en Arbeid (WIA)?

Heeft u voor uw ondernemerschap gewerkt als werknemer? Dan heeft u naast het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeringsmaatschappij, ook de mogelijkheid zich bij UWV te verzekeren. U kunt bij UWV een verzekering voor de WIA, maar ook voor de Ziektewet afsluiten. Als u kiest voor UWV, moet u zich wel binnen 13 weken na beëindiging van uw dienstverband aanmelden voor de verzekering bij UWV.

Als u dan arbeidsongeschiktheid raakt, ontvangt u van UWV een WIA-uitkering tot uw AOW-leeftijd. Deze WIA-uitkering is een inkomensvervangende arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daardoor komt u in aanmerking voor premievrije voortzetting van de pensioenopbouw. Wij raden u aan advies te vragen bij uw adviseur of het vrijwillig voortzetten van de WIA past bij uw persoonlijke situatie.

Heeft u een verzekering voor de Wet Inkomen en Arbeid (WIA)?

Heeft u een WIA-verzekering? Als u dan arbeidsongeschiktheid raakt, ontvangt u van UWV een WIA-uitkering tot uw AOW-leeftijd. Deze WIA-uitkering is een inkomensvervangende arbeidsongeschiktheidsuitkering. Daardoor komt u in aanmerking voor premievrije voortzetting van de pensioenopbouw.

Mogelijk heeft u recht op een Ziektewet-uitkering. Kijk hiervoor op de website van het UWV.

Staat u bij de Kamer van Koophandel ingeschreven onder een andere SBI code dan 4334 - Schilderen en Glaszetten? En denkt u dat u toch bij ons pensioen zou moeten opbouwen?

Neemt u dan contact op met de klantenservice.