Uw pensioen omzetten naar de nieuwe regeling

BPF Schilders wil op 1 januari 2026 over naar de nieuwe pensioenregeling. Alle pensioenen gaan over naar de nieuwe regeling. Ook die van u. Lees op deze pagina hoe we uw pensioen omzetten en wanneer u meer van ons hoort.

Een illustratie van een portemonnee. In de portemonnee staan euromunten. Naast de portemonnee staat een pot met kwasten erin.

Pensioengeld verdelen

Bij de overgang naar de nieuwe pensioenregeling verdelen we het pensioengeld dat we beheren. We verdelen dat geld onder iedereen die bij ons pensioen opbouwt, opbouwde en ontvangt. We berekenen precies wie recht heeft op welk deel.

We noemen het deel dat u krijgt het persoonlijk pensioenvermogen. Dat is een bedrag waaruit u (straks) elke maand pensioen ontvangt. U ontvangt dat pensioen zolang u leeft.

We zetten ook geld opzij voor een reserve. Die gebruiken we om zoveel mogelijk te voorkomen dat de pensioenen lager worden. Bijvoorbeeld als de beleggingsresultaten tegenvallen.

Video: uw pensioen omzetten

Kijkt u liever een video over het omzetten van uw pensioen? In de video hieronder legt pensioenspecialist Peter u uit hoe het straks werkt.

Persoonlijk pensioenvermogen

U betaalt elke maand premie. Die premie komt bij het persoonlijk pensioenvermogen. En BPF Schilders belegt het bedrag. Daardoor kan het stijgen als het goed gaat met de beleggingen. Het kan ook dalen als het minder gaat met de beleggingen.

Evenveel waard als uw opgebouwde pensioen

Uw persoonlijk pensioenvermogen is op 1 januari 2026 minstens evenveel waard als uw opgebouwde pensioen in de regeling van nu.

U ontvangt één keer per jaar bericht van ons. Daarin zit uw pensioenoverzicht. In uw pensioenoverzicht staat hoe uw pensioenvermogen er op dat moment voor staat.

Opgebouwde partnerpensioen

Het partnerpensioen dat u opbouwde in de oude regeling blijft bestaan. Overlijdt u? Dan ontvangt uw partner elke maand partnerpensioen. Dat bestaat uit het partnerpensioen uit de regeling van nu en de nieuwe regeling.

Lees meer over partnerpensioen

Bericht met uw verwachte pensioen

Illustratie van een papier met daarop de tekst "nieuwe regels". Boven het papier hangt een vergrootglas.

In oktober of november ontvangt u een persoonlijk bericht van BPF Schilders. Daarin staat uw verwachte pensioenvermogen in de nieuwe pensioenregeling. U ontvangt het bericht in de post of digitaal. Dat hangt van uw voorkeur af.

Ook ziet u uw verwachte pensioen per maand. De bedragen die u ziet in het bericht zijn brutobedragen. Dat betekent dat u er nog belasting over moet betalen.

Let op: De bedragen zijn nog niet definitief. De definitieve berekening krijgt u in het voorjaar van 2026. We willen dan over zijn naar de nieuwe pensioenregeling. We weten dan hoeveel geld we in kas hebben en hoeveel geld we daardoor kunnen verdelen.

Veranderingen in uw pensioen bij BPF Schilders

Uw pensioen verandert in de nieuwe pensioenregeling. U leest hieronder drie van deze veranderingen. En wat u erover leest in de voorlopige berekening die u in oktober of november van ons krijgt.

Uw pensioen beweegt mee met de beleggingen

In de nieuwe pensioenregeling beweegt uw pensioen mee met de beleggingen. Gaat het goed met de beleggingen? Dan groeit uw persoonlijk pensioenvermogen. Als het slecht gaat, gaat het bedrag misschien omlaag.

BPF Schilders heeft een reserve. Met deze reserve kunnen we meestal voorkomen dat uw pensioen omlaaggaat als u straks met pensioen bent.

In het bericht dat u van ons krijgt ziet u hoe uw pensioen zich ontwikkelt. U ziet berekeningen waarin het mee- of tegenzit.

Partner- en wezenpensioen verandert

U leest ook informatie over het partner- en wezenpensioen in het bericht dat u van ons krijgt. U ziet onder andere hoeveel pensioen uw partner en kinderen ontvangen als u overlijdt.

Aan het partner- en wezenpensioen veranderen dingen in de nieuwe pensioenregeling. De leeftijd van het wezenpensioen verandert bijvoorbeeld. In de regeling van nu krijgen uw kinderen wezenpensioen tot ze 23 jaar zijn. Dat wordt in de nieuwe regeling 25 jaar.

Bent u benieuwd wat er aan het partnerpensioen verandert?

Kijk de video over partnerpensioen

Compensatie: extra bedrag bij persoonlijk pensioenvermogen

Bouwt u nog pensioen op? We willen dat uw verwachte pensioen in de nieuwe regeling minstens gelijk blijft. Daarom krijgt u een extra bedrag als uw verwachte pensioen erop achteruitgaat bij het omzetten. Dat noemen we compensatie.

Dit bedrag komt bij uw pensioenvermogen. Let op: u krijgt alleen compensatie als u nog pensioen opbouwt. In het bericht van oktober of november ziet u of u compensatie krijgt. Let op: in 2026 hoort u definitief of u compensatie krijgt. 

Meer over compensatie

Veelgestelde vragen over omzetten

Wanneer krijg ik bericht van BPF Schilders?

U ontvangt een persoonlijk bericht in oktober en november. Daarin staat uw verwachte pensioen in de nieuwe regeling. De bedragen zijn nog niet definitief.

U ontvangt de definitieve berekening in de eerste maanden van 2026.

Wat is mijn persoonlijk pensioenvermogen?

Uw opgebouwde pensioen gaat over naar een persoonlijk pensioenvermogen. Dat is het bedrag waar u straks elke maand pensioen uit krijgt.

Wanneer krijg ik de definitieve berekening?

U krijgt de definitieve berekening van uw pensioen in de nieuwe regeling in de eerste maanden van 2026.

Kan mijn pensioen in de oude regeling blijven?

Nee, alle pensioenen gaat over naar de nieuwe pensioenregeling. Dat hebben de vakbonden en werkgeversorganisatie afgesproken.

Wat gebeurt er met het partnerpensioen dat ik opbouwde in de regeling van u?

Het partnerpensioen dat u opbouwde in de oude regeling blijft bestaan. Overlijdt u? Dan ontvangt uw partner elke maand partnerpensioen. Dat bestaat uit het partnerpensioen uit de regeling van nu en de nieuwe regeling.

Wie maakten de nieuwe pensioenregeling voor BPF Schilders?

De vakbonden en werkgeversorganisatie maakten de keuzes en afspraken over de nieuwe pensioenregeling. Voor BPF Schilders zijn de vakbonden CNV, FNV en LBV en is de werkgeversorganisatie OnderhoudNL. De afspraken die de vakbonden en werkgeversorganisatie maakten staan in het transitieplan.

Lees het transitieplan