Plan voor overgang naar de nieuwe pensioenregeling is klaar

Het plan voor de overgang naar de nieuwe pensioenregeling (transitieplan) is klaar. Lees in dit artikel vijf belangrijke afspraken uit het transitieplan.

In het transitieplan leest u keuzes en afspraken voor de nieuwe pensioenregeling. Deze maakten de vakbonden (CNV, FNV en LBV) en de werkgeversorganisatie (OnderhoudNL). In dit nieuwsbericht vatten we de belangrijkste afspraken voor u samen.

Afspraken uit het transitieplan


1. Start op 1 januari 2026

Uw pensioen gaat vanaf 1 januari 2026 over naar de nieuwe pensioenregeling. U krijgt eind 2025 persoonlijk bericht met een eerste berekening van uw pensioen na de overzetting. In 2026 sturen wij u een definitieve berekening.

2. De soort pensioenregeling

In de nieuwe pensioenregels staat de premie die u betaalt vast. Dat heet een premieregeling. De sociale partners kozen voor een solidaire premieregeling.

Een solidaire premieregeling betekent dat u mee- en tegenvallers in de beleggingen deelt. U doet dat met iedereen die bij BPF Schilders pensioen opbouwt.

Een deel van de inkomsten uit het beleggen van pensioengeld gaat naar een reserve. Met deze reserve kunnen we meestal voorkomen dat uw pensioen omlaag gaat als u eenmaal met pensioen bent. De reserve noemen we een solidariteitsreserve.

3. De nieuwe regels gelden voor alle pensioenen

De nieuwe regels gelden voor alle pensioenen. Het pensioen dat u opbouwt, opbouwde of ontvangt, zet BPF Schilders om. Ook als u een partner-, wezen- of arbeidsongeschiktheidspensioen van ons ontvangt.

4. Vergoeding als uw verwachte pensioen achteruit gaat

De sociale partners willen voorkomen dat uw verwachte pensioen minder wordt. Als uw pensioen erop achteruit gaat door de nieuwe regels, krijgt u een vergoeding.

Die vergoeding komt in uw pensioenopbouw. We noemen dat compenseren. Compenseren kan alleen als er genoeg geld beschikbaar is.

5. Het partner- en wezenpensioen verandert

Overlijdt u voor u met pensioen gaat? De hoogte van het partnerpensioen dat uw partner dan krijgt verandert.

  • Uw partner ontvangt tot de AOW-leeftijd 40% van uw salaris.
  • Uw partner ontvangt na zijn AOW-leeftijd levenslang 10% van uw salaris.
  • Het partnerpensioen dat u al had opgebouwd blijft ook bestaan. Als u overlijdt voordat u met pensioen gaat, dan betalen we dit partnerpensioen ook aan uw partner uit.

U leest meer over de veranderingen in het partner- en wezenpensioen in het transitieplan.

Lees de samenvatting

Wilt u meer lezen over het transitieplan? Lees dan de samenvatting van het transitieplan.

Naar de samenvatting

Wilt u liever het hele transitieplan lezen?

Download het transitieplan