Pensioenpremie

U betaalt iedere vier weken premie voor uw pensioen. Deze premie betaalt u helemaal zelf. In de praktijk zijn uw netto lasten lager omdat de pensioenpremie fiscaal als bedrijfskosten aftrekbaar is.

Wat is de hoogte van de premie?

U betaalt iedere vier weken premie voor uw pensioen. U betaalt deze premie helemaal zelf. In de praktijk zijn uw netto lasten lager omdat de pensioenpremie fiscaal als bedrijfskosten aftrekbaar is. De premie die u bij BPF Schilders inlegt, reserveren wij voor uw eigen pensioen. Gemiddeld krijgt u twee keer zoveel pensioen als u aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd.

In 2024 is de premie* die u betaalt 30,1% van uw pensioengrondslag, net zoals in 2023.

* Op 'Alles over pensioenkeuzeloon' leest u hoe de premie wordt berekend.

Wat gebeurt er met uw ingelegde premie?

De premie die u bij BPF Schilders inlegt, reserveren wij voor uw eigen pensioen. Binnen het grote geheel heeft u dus eigenlijk een persoonlijk pensioenpotje.

Die premie belegt BPF Schilders voor u waardoor uw premie groeit. Gemiddeld krijgt u twee keer zoveel pensioen als u aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd.

Wij beleggen de premie die u betaalt. Hierover leest u meer op de pagina Beleggen.

Wat kost uw pensioen en wat levert het op?

Rekenvoorbeeld

Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht.

Betaling van uw pensioenpremie met automatische incasso.

Gebruik maken van automatische incasso geeft veel gemak en heeft veel voordelen. Hiermee zorgt u ervoor dat u altijd op tijd en het juiste bedrag betaalt. Wilt u overstappen op automatische incasso? Dan kunt u hiervoor eenvoudig een machtiging afgeven. U doet dit digitaal of per post.

Vul het formulier 'machtiging automatische incasso' online in

Download het formulier 'machtiging automatische incasso'

Meer over premie betalen

Heeft u een wijziging in de bestaande machtiging van de premie?

 

Waar of niet waar? Fabels over pensioen

Waar of niet waar: "De jongeren betalen voor de ouderen"

Veel jongeren denken dat de pensioenpremie die zij maandelijks afdragen, gebruikt wordt om de pensioenen voor gepensioneerden te betalen. Daardoor denken zij dat er later niet genoeg overblijft voor hen. Dat is een hardnekkig misverstand. De premie die u bij BPF Schilders inlegt, reserveren wij voor uw eigen pensioen. Binnen het grote geheel heeft u dus een persoonlijk pensioenpotje.

Waar of niet waar: “Het pensioen dat ik later krijg, is minder dan de betaalde pensioenpremie”

U betaalt premie voor uw pensioen. Misschien denkt u soms: “Het pensioen dat ik later krijg is vast minder dan wat ik nu aan premie betaal.” Die uitspraak is niet waar.

Gaat u op AOW-leeftijd met pensioen? Dan geniet u gemiddeld nog 20 jaar van uw pensioen. Dat is de gemiddelde levensverwachting in Nederland, ook als u schilder bent geweest.

Waar of niet waar: ‘Als ik later met pensioen ga is de pot leeg’.

Het is een hardnekkig misverstand dat de pensioenpot straks leeg is. De premie die u bij BPF Schilders inlegt, krijgt u dubbel en dwars terug: gemiddeld krijgt u twee keer zoveel pensioen dan u aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd.

Pensioenfondsen staan onder strikt toezicht en kunnen het vele geld dat zij beheren niet zomaar ‘uitdelen’. Onder strikte regels wordt de pensioenpremie gereserveerd voor iedereen die pensioen opbouwt bij het fonds, van jong tot oud.

Bijna nergens is er zoveel geld gereserveerd voor de oude dag als in Nederland. Kortom: de pensioenpotten zijn goed gevuld en wij hebben dan ook het beste pensioenstelsel ter wereld. De hoge score in pensioenranglijstjes is vooral te danken aan het opgebouwde vermogen. Gemiddeld werkt een Nederlander een dag in de week voor zijn of haar pensioen.