Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Er komen nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Dus ook bij BPF Schilders. Deze regels sluiten beter aan op deze tijd. Lees waarom.

Al sinds 2009 wordt onderzocht of het pensioenstelsel nog past in deze tijd. Het kan beter. Daarom komen er nieuwe regels voor pensioen. Die nieuwe regels zijn ingegaan op 1 juli 2023.

Vijf redenen voor nieuw pensioenstelsel

Er zijn meerdere redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen. We noemen er vijf:

 1. Nederlanders werken anders
  Er wordt vaker van baan gewisseld en steeds meer mensen beginnen voor zichzelf. Ook gaan werknemers vaker flexwerken. Het nieuwe pensioenstelsel past beter bij het flexibele werken.
 2. Duidelijker
  Nu is het niet voor iedereen duidelijk hoeveel ze betalen voor hun pensioen. In het nieuwe pensioenstelsel staat de premie (het bedrag) dat u en uw werkgever inleggen vast. Dat geeft meer inzicht.
 3. Maatwerk
  Er is in het huidige pensioenstelsel maar beperkt ruimte voor maatwerk voor verschillende deelnemersgroepen.
 4. Eerder verhogen
  In het huidige pensioenstelsel moet een pensioenfonds veel geld opzij zetten. Bijvoorbeeld voor als de beleggingen tegenvallen. Dat geld mogen we niet gebruiken om de pensioenen te verhogen. Dat verandert.
 5. Nederlanders worden ouder
  Nederlanders worden steeds ouder. Daar was het oude pensioenstelsel niet op berekend.

Wanneer gaan de nieuwe regels in bij BPF Schilders?

BPF Schilders wil vanaf 1 januari 2026 over naar de nieuwe regels voor het pensioen. U krijgt in 2025 bericht over wat deze nieuwe regels voor uw pensioen betekenen.

Terug naar de beginpagina