Partnerpensioen 

Uw pensioen is er niet alleen voor u, maar ook voor uw partner. Overlijdt u? Dan heeft uw partner misschien recht op partnerpensioen. Dit is een vorm van nabestaandenpensioen.  

Wat is partnerpensioen? 

Partnerpensioen is een uitkering voor uw partner als u overlijdt. Dit geldt voor getrouwde stellen, geregistreerde partners, of samenwonenden die aan voorwaarden voldoen. Het partnerpensioen is een levenslang pensioen. Uw partner krijgt dit ook als u vóór uw pensioen overlijdt. 

Partnerpensioen bij huwelijk of geregistreerd partnerschap 

Illustratie van een man met blond haar en een vrouw met een zwarte knot die samen op een groene bank zitten. De man houdt een grote portemonnee vast.

Trouwt u in Nederland of heeft u hier een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u uw partner niet bij ons aan te melden. Wij ontvangen deze gegevens automatisch van de gemeente.  

Overlijdt u? Dan heeft uw partner mogelijk recht op partnerpensioen. Op uw pensioenoverzicht ziet u hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt. 

Let op: trouwt u in het buitenland? Dan moet u uw partner wel zelf aanmelden bij BPF Schilders. U stuurt daarvoor een kopie van uw trouwpapieren. Ook meldt u uw partner aan via Infodesk. 

Partnerpensioen in de nieuwe pensioenregeling

Uw partner krijgt in de nieuwe pensioenregeling ook partnerpensioen als u overlijdt. De hoogte van het partnerpensioen verandert. Bent u benieuwd naar alle veranderingen? Bekijk dan de video.

Partnerpensioen bij ongetrouwd samenwonen 

Gaat u samenwonen? Dan moet u zelf uw partner aanmelden. Zo heeft uw partner na uw overlijden misschien recht op partnerpensioen. Ook moet u aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • U bent allebei niet getrouwd.
  • Uw partner is geen bloed- of aanverwant in de rechte lijn (bijvoorbeeld ouder en kind).
  • U heeft een samenlevingscontract, gemaakt door een notaris
    of
  • U heeft een samenlevingsverklaring, ondertekend door u en uw partner. In deze verklaring staat dat u beide op hetzelfde adres woont en voor elkaar zorgt.

Na uw overlijden moet uw partner aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Uw partner is al bij BPF Schilders geregistreerd.
    of
  • Uw partner moet een ondertekende samenlevingsverklaring sturen. Hierin staat dat u ten minste zes maanden op hetzelfde adres was ingeschreven. Ook moet uw partner aan één van de volgende voorwaarden voldoen:
  1. Uit de relatie is een kind geboren of een kind van de één is door de ander erkend. 
    of
  2. U en uw partner bezitten samen een huis.
    of
  3. U en uw partner hebben een huurcontract dat op beide namen staat.

Gaat u op of na de ingangsdatum van uw volledige ouderdomspensioen samenwonen? Dan heeft uw partner géén recht op partnerpensioen. Uw partner heeft ook geen recht op partnerpensioen als u uw partner niet aanmeldt.

Wat verstaat BPF Schilders onder een partner?

Een partner is een persoon met wie u een gezamenlijke huishouding voert.

  • Dit mag geen bloedverwant in eerste graad (ouder-kind)
    of
  • tweede graad in rechte lijn (grootouder-kleinkind)
    of
  • een meerderjarig stiefkind/meerderjarig voormalig pleegkind zijn. 

Voert u samen met iemand een huishouden, bijvoorbeeld met een vriend of vriendin? Dan kunt u ook partner van elkaar zijn. U moet dan wel bewijzen dat u samen een huishouden vormt.

Meer informatie over samenwonen

Hoeveel partnerpensioen krijgt uw partner?

De hoogte van het partnerpensioen hangt af van uw situatie.

U overlijdt voor uw pensioen en werkt als schilder

Het bedrag* dat uw partner ontvangt als u overlijdt, vindt u op uw pensioenoverzicht. Uw partner heeft ook recht op één keer een overlijdensuitkering van € 500 netto.  

Naar uw pensioenoverzicht 

*Uw partner ontvangt 1,2166% van de pensioengrondslag per deelnemersjaar. Dit bestaat uit het opgebouwde én nog op te bouwen pensioen tot aan uw pensioen. 

U overlijdt voor uw pensioen maar werkt niet meer als schilder

Uw partner ontvangt het partnerpensioen dat u opbouwde toen u nog als schilder werkte.  

U overlijdt na uw pensioen

Uw partner ontvangt het partnerpensioen dat u opbouwde tot aan uw pensioen. De hoogte van het partnerpensioen hangt ook af van keuzes die u maakte toen u met pensioen ging. Bijvoorbeeld als u heeft gekozen voor een andere verdeling van het ouderdomspensioen en partnerpensioen. Dat heet uitruilen. 

Lees meer over pensioenkeuzes 

Heeft u een ex-partner? Dan kan hij of zij ook recht hebben op een deel van uw pensioen. Dat heet bijzonder partnerpensioen. 

Lees meer over scheiden en uit elkaar gaan 

 

Let op: de hoogte van het partnerpensioen kan anders zijn als u een ex-partner heeft. Uw ex-partner heeft recht op bijzonder partnerpensioen.  

Lees meer over scheiden of uit elkaar gaan 

Ondernemers vlog: is er iets geregeld voor mijn partner als ik overlijd?

Ondernemer Kees vraagt of er iets is geregeld voor zijn partner als hij komt te overlijden. BPF Schilders beantwoordt zijn vraag.

Veelgestelde vragen over partnerpensioen

Ik ga na mijn pensioen samenwonen. Kan ik dan nog een partner aanmelden?

Nee, na uw pensioen kunt u geen partner meer aanmelden. 

Krijg ik meer pensioen als ik geen partner heb?

Ja. Heeft u geen partner als u met pensioen gaat? Dan zetten we het opgebouwde partnerpensioen automatisch om in pensioen voor u.  

Wat gebeurt er met het partnerpensioen als ik ga scheiden?

Uw ex-partner heeft mogelijk recht op het partnerpensioen dat u heeft opgebouwd tijdens uw relatie. Dit heet bijzonder partnerpensioen. Heeft uw ex-partner recht op het bijzonder partnerpensioen? Dan informeren wij u en uw ex-partner automatisch over de hoogte van het bedrag. 

Uw ex-partner mag afstand doen van het bijzonder partnerpensioen. U spreekt dit af in schriftelijke (echtscheidings)overeenkomst.   

Meer over scheiden en uit elkaar gaan 

Heeft mijn nieuwe partner recht op partnerpensioen?

Je nieuwe partner heeft meestal recht op het partnerpensioen dat u na uw scheiding opbouwde. Uw ex-partner houdt het recht op bijzonder partnerpensioen. 

Ziet uw ex-partner af van het recht op partnerpensioen? Dan heeft uw nieuwe partner ook recht op dit partnerpensioen als u overlijdt. 

Hebben mijn kinderen recht op nabestaandenpensioen als ik overlijd?

Als u overlijdt, hebben uw kinderen onder voorwaarden recht op wezenpensioen.  

  • Uw kinderen zijn niet ouder dan 22 jaar. 
  • Uw kinderen zijn uw eigen kinderen. 
  • Uw stiefkinderen, geadopteerde kinderen en/of pleegkinderen zijn als eigen kinderen onderhouden en opgevoed. 

De hoogte van het wezenpensioen hangt af van de situatie. 

Lees meer over wezenpenisoen 

Verandert het partnerpensioen in de nieuwe pensioenregeling?

De hoogte van het partnerpensioen verandert in de nieuwe pensioenregeling: 

  • Overlijdt u als u nog werkt? Dan ontvangt uw partner partnerpensioen over het pensioenloon. Dat is het deel van uw winst waarover u pensioen opbouwt. In dat geval ontvangt uw partner tot de AOW-leeftijd elke maand 40% van het pensioenloon. Het pensioenloon is het deel van uw winst waarover u pensioen opbouwt.
  • Zodra uw partner de AOW-leeftijd bereikt, ontvangt uw partner levenslang 10% procent. 
  • Ook blijft het partnerpensioen bestaan dat u in de regeling van nu opbouwde. Als u overlijdt voordat u met pensioen gaat, betalen we dit partnerpensioen automatisch aan uw partner. 
  • Stopt u met werken in de schilderssector?
    Dan blijft het partnerpensioen nog 6 maanden staan.
  • Overlijdt u daarna vóórdat uw pensioen ingaat? Dan ontvangt uw partner alleen het opgebouwde partnerpensioen in de regeling tot en met 2025. 

Overlijdt u als u al met pensioen bent? Uw partner ontvangt dan levenslang partnerpensioen. De hoogte hangt af van hoeveel partnerpensioen u koos toen u met pensioen ging.

Bekijk de video over partnerpensioen