Met pensioen gaan

Als u straks stopt met werken heeft u ook een inkomen nodig. Daarvoor heeft BPF Schilders het ouderdomspensioen. U krijgt het ouderdomspensioen als u de AOW-leeftijd bereikt, maar u kunt ook eerder met pensioen gaan.

Alles over met pensioen gaan leest u op deze pagina. Of bekijk het filmpje. In 1,5 minuut bent u helemaal op de hoogte.​​

 

Met pensioen op uw AOW-leeftijd

U krijgt ouderdomspensioen van BPF Schilders vanaf uw AOW-leeftijd en zolang als u leeft. In de eerste maand dat uw uitkering ingaat, ontvangt u een bedrag gebaseerd op de startdatum van uw ouderdomspensioen tot en met het einde van de maand. Het ouderdomspensioen stopt op de laatste dag van de maand waarin u overlijdt. Ongeveer zes maanden voordat uw AOW ingaat, krijgt u een brief van ons. Daarin staat wat u moet doen om uw ouderdomspensioen aan te vragen.

Bereken uw AOW leeftijd

Is uw pensioendatum in zicht?

Op uw pensioendatum bekijken wij de hoogte van uw jaarlijkse pensioenuitkering. Is dat op uw pensioendatum lager dan € 503,24 (2021)? Dan ontvangt u van ons een afkoopvoorstel. Kiest u voor afkoop? Dan ontvangt u uw pensioenbedrag in één keer, binnen zes maanden na uw pensioendatum. Is uw pensioen op uw pensioendatum hoger dan de afkoopgrens? Dan kunt u uw pensioen niet afkopen. U ontvangt van ons dan ook geen voorstel.

Eerder met pensioen? Dat kan ook.

Bij BPF Schilders begrijpen we dat u een zwaar beroep heeft. Daarom maakt onze pensioenregeling het mogelijk om eerder dan uw AOW-leeftijd te stoppen met werken. Ook kunt u in de aanloop naar uw AOW minder gaan werken.

Eerder dan uw AOW-leeftijd stoppen met werken

Het ouderdomspensioen gaat in zodra u AOW ontvangt. Maar u kunt het ook eerder in laten gaan. Dat kan op z’n vroegst vanaf uw 55e. Uw pensioen wordt dan wel lager. Dat komt omdat u minder pensioen opbouwt en u uw ouderdomspensioen langer ontvangt. U moet er ook rekening mee houden dat de AOW later ingaat dan uw vervroegde pensioen. Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen.

Als u eerder met pensioen wilt, laat ons dit dan vier tot zes maanden vóór uw gewenste pensioendatum weten. U ontvangt van ons dan instructies hoe u uw pensioen kunt aanvragen. Uw volledig ingevulde aanvraag moet uiterlijk 1 maand voor de gewenste pensioendatum bij ons binnen zijn.

Rekenvoorbeelden eerder met pensioen gaan.

Om u een idee te geven wat eerder met pensioen gaan of deeltijdpensioen voor u kan betekenen, hebben wij een aantal rekenvoorbeelden voor u op een rij gezet. De voorbeelden gaan uit van een gemiddeld bruto maandsalaris van een werknemer in de schilderssector. Bij de voorbeelden gaan we er vanuit dat u een partner heeft die nog geen AOW ontvangt. Het AOW-bedrag is bruto, inclusief Inkomensondersteuning en exclusief vakantietoeslag. Het genoemde salaris is inclusief vakantietoeslag.

Op uw AOW-leeftijd met pensioen

Stel: u heeft een maandsalaris van € 2.763 en 40 dienstjaren in de bedrijfstak. U gaat op uw AOW-leeftijd met pensioen. Na pensionering ontvangt u aan AOW per maand € 884 (2021). Het totale pensioenbedrag (inclusief AOW) is dan € 2.184 per maand. Dit is ongeveer 79% van uw gemiddelde salaris.

Vijf jaar voor uw AOW-leeftijd een dag met deeltijdpensioen

Stel: u heeft een maandsalaris van € 2.763 en 35 dienstjaren in de bedrijfstak. U gaat vijf jaar voor uw AOW-leeftijd een dag met deeltijdpensioen. Uw maandsalaris tijdens het deeltijdpensioen wordt dan € 2.210. Het deeltijdpensioen wordt € 177. Het totale inkomen is dan € 2.387. Dit is ongeveer 86% van uw oorspronkelijke salaris. Na pensionering ontvangt u aan AOW per maand € 884. Het totale pensioenbedrag (inclusief AOW) is dan € 2.097 per maand. Dit is 76% van uw gemiddelde maandsalaris.

Twee jaar voor uw AOW-leeftijd twee dagen met deeltijdpensioen

Stel: u heeft een maandsalaris van € 2.763 en 38 dienstjaren in de bedrijfstak. U gaat twee jaar voor uw AOW-leeftijd twee dagen met deeltijdpensioen. Uw maandsalaris tijdens het deeltijdpensioen wordt dan € 1.658. Het deeltijdpensioen wordt € 448. Totaal € 2.106. Dit is 76% van uw oorspronkelijke salaris. Na pensionering ontvangt u aan AOW per maand € 884. Het totale pensioenbedrag (inclusief AOW) is dan € 2.104 per maand. Dit is 76% van uw gemiddelde maandsalaris.

Gedeeltelijk eerder met pensioen? Dit zijn de mogelijkheden.

Wilt u wel blijven werken maar het rustiger aan doen? Dan kunt u het ouderdomspensioen ook gedeeltelijk eerder in laten gaan. Bijvoorbeeld omdat u minder gaat werken. Dit heet deeltijdpensioen. Bent u in loondienst? Dan maakt u in overleg met uw werkgever afspraken over het geleidelijk minder gaan werken. Bent u ondernemer? Dan bepaalt u natuurlijk zelf hoe u geleidelijk minder gaat werken.

Voor het deel dat u niet werkt, ontvangt u pensioen. De keuzemogelijkheden zijn:

  • 1 dag per week pensioen en 4 dagen werken.
  • 2 dagen per week pensioen en 3 dagen werken.
  • 3 dagen per week pensioen en 2 dagen werken.
  • 4 dagen per week pensioen en 1 dag werken.

Als u deeltijdpensioen ontvangt, kunt u alleen maar meer dagen per week met pensioen gaan. U kunt dus niet minder dagen per week met pensioen gaan. Vanaf uw AOW-leeftijd gaat u volledig met pensioen.

Let op! Wilt u geheel of gedeeltelijk met pensioen vijf jaar vóór uw AOW-leeftijd? Daar heeft de Belastingdienst regels voor opgesteld. Voor het gedeelte dat u met pensioen gaat moet u stoppen met werken en mag u ook niet meer gaan werken. Neem contact met ons op voor meer informatie over de fiscale voorwaarden.

En als u arbeidsongeschikt bent?

Ook als u arbeidsongeschikt bent, kunt u eerder met pensioen dan op uw AOW-leeftijd. Hoeveel pensioen u eerder kunt opnemen, hangt af van het uitkeringspercentage van uw arbeidsongeschiktheidsuitkering en van het percentage premievrije voortzetting. Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden en voorwaarden.

Keuzes in het ouderdomspensioen

Binnen het ouderdomspensioen kunt u keuzes maken, zodat het pensioen beter past bij uw situatie.

Eerst meer, dan minder ouderdomspensioen.

Het bedrag aan ouderdomspensioen is elke maand even hoog. Maar u kunt er voor kiezen om eerst een tijdje een hoger pensioen te krijgen, gevolgd door een lager pensioen. Eerst meer, dan minder pensioen is bijvoorbeeld handig als u de eerste jaren van uw pensionering uw hypotheek wilt aflossen.

Hoger ouderdomspensioen door ruilen van partnerpensioen. Of andersom.

U bouwt bij BPF Schilders partnerpensioen op, dit is een uitkering voor uw partner als u overlijdt. U bouwt dit ook op als u geen partner heeft. U kunt ervoor kiezen om dit partnerpensioen geheel of gedeeltelijk in te ruilen voor extra ouderdomspensioen. Andersom kan ook. U kunt een deel van uw ouderdomspensioen inruilen voor extra partnerpensioen. Uw partner ontvangt dan meer als u overlijdt. Heeft u geen partner? Dan ruilen wij automatisch uw partnerpensioen in voor een hoger ouderdomspensioen.

Plan uw pensioen met de online pensioenplanner.

Om te weten wanneer u met pensioen kan, is het handig om eerst te weten hoeveel pensioen u straks kunt verwachten. Met de pensioenplanner in Infodesk kunt u bij iedere gewenste pensioenleeftijd berekenen hoeveel pensioen u kunt verwachten. Daarnaast heeft het Nibud een pensioenrekentool waarmee u kunt berekenen of u na uw pensionering genoeg geld heeft om te doen wat u zou willen of moeten doen. Het is dus een aanvulling op de pensioenplanner die laat zien welk pensioen u straks kunt verwachten.

Bereken hoeveel pensioen u kunt verwachten

Wilt u alle pensioenkeuzes handig op een rijtje?

Download dan onze pensioenwijzer.

Pensioen aanvragen, hoe doe ik dat?

Hoe vraagt u uw pensioen aan? Wij hebben dit voor u in een makkelijk overzicht gezet. U kunt dit simpel en eenvoudig online aanvragen. Klik op de afbeelding voor een leesbare pdf:

Pensioenbijeenkomsten

Elk jaar organiseren wij pensioenbijeenkomsten en -spreekuren. Door de maatregelen rondom het coronavirus is het lastig een fysieke bijeenkomst te houden. In plaats daarvan houden wij online spreekuren. Wij vinden het belangrijk om u persoonlijk te informeren over uw pensioenmogelijkheden. Als u dit jaar 50 bent of 50 wordt of u bent ouder, dan krijgt u hiervoor persoonlijk een uitnodiging.

Waar vind ik het pensioenreglement?

Het pensioenreglement vindt u hier.

Ik ben met pensioen en ontvang nog een factuur. Klopt dit?

Dit is juist. Omdat uw facturen altijd achteraf in rekening worden gebracht kunt u nog 1 of 2 facturen van ons ontvangen wanneer u met pensioen bent. Deze factuur/facturen heeft/hebben betrekking op het tijdvak van voor uw pensioendatum.


Benieuwd naar wat u aan pensioen kunt verwachten?

Plan uw pensioen 

Bekijk ook de 8 andere belangrijke pensioenmomenten

Klik op de infographic en kijk op welk moment in uw leven u iets moet doen.