Ontdek onze groene beleggingen

We proberen uw geld op een maatschappelijk verantwoorde manier te beleggen. We kiezen daarom zoveel mogelijk voor organisaties met een positief effect op de wereld.

Ook zijn we ervan overtuigd dat maatschappelijk verantwoord beleggen een positieve invloed heeft op de verwachte opbrengst van de beleggingen. En dat verantwoord beleggen de risico’s verlaagt. Kom meer te weten over de organisaties en projecten die onder onze verantwoorde beleggingen vallen.

Groene obligaties

Sinds afgelopen kwartaal heeft BPF Schilders twee groene obligaties aangekocht. Een obligatie koop je van een land of bedrijf. Over die obligaties krijg je jaarlijks rente. Die rente stopt BPF Schilders in de pensioenpot.

Groene obligaties zijn duurzame obligaties, die een positief effect hebben op milieu en maatschappij. De afkorting ESG (Environmental, Social en Governance) wordt hier ook voor gebruikt. Het doel van BPF Schilders is om 10% van de renteafdekking met groene obligaties in te vullen. Dit zou een belegd vermogen van ongeveer €130 miljoen in groene obligaties moeten opleveren.

De twee groene obligaties die BPF Schilders heeft gekocht zijn KfW Green Bond en een groene obligatie uitgegeven door de Europese Unie (EU).

KfW Green Bond

KfW Green Bond is een grote internationale ontwikkelingsbank die investeert in groene, duurzame projecten. De obligatie die BPF Schilders heeft gekocht is heel kredietwaardig en ook bedoeld om het renterisico te beschermen.

Zonne- en windenergie

KfW Green Bond investeert o.a. in projecten in Duitsland. De bank hanteert daarvoor drie thema’s:

  1. Hernieuwbare energie (27%)
    In deze projecten wordt gebruik gemaakt van hernieuwbare energie. Bijvoorbeeld van zonne- of winderenergie, maar ook van energie opgewekt door zonnepanelen of biogas.
  2. Energie efficiëntie (71%)
    Dit zijn projecten waarbij gebouwen bijvoorbeeld op milieuvriendelijke wijze worden gerenoveerd. Daarbij wordt zo efficiënt mogelijk gebruik van energie gemaakt.
  3. Schoon transport (2%)
    Hieronder vallen projecten die infrastructuur voor milieuvriendelijk vervoer mogelijk maken. Maar het kan ook om projecten gaan die milieuvriendelijk vervoer stimuleren.

Groene obligatie uit NextGenerationEU programma

De groene obligatie uit het NextGenerationEU programma is een groene obligatie die wordt uitgegeven door de EU. De EU gebruikt de bedragen die ze binnenkrijgt uit deze obligatie om groene projecten binnen de EU aan te moedigen.
De EU besteedt de bedragen aan grofweg 3 categorieën:

  1. Energie efficiëntie (47,6%)
  2. Schoon transport en infrastructuur (42,0%)
  3.  Aanpassing aan klimaatverandering (5,6%)

Meer weten over duurzaam beleggen?

Op onze Verantwoord Beleggen pagina leest u meer over maatschappelijk verantwoord beleggen.

Lees over verantwoord beleggen

Lees de verantwoording Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

Vier vragen over duurzaam beleggen

Wat is beleggen?

Beleggen betekent dat je geld aan iets uitgeeft waarvan je hoopt dat de waarde stijgt. BPF Schilders belegt uw pensioen. Met de pensioenpremie die u elke vier weken inlegt kopen we bijvoorbeeld aandelen in verschillende bedrijven.

Bekijk het overzicht van onze beleggingsposities

De winst uit deze aandelen komt terug in het pensioenvermogen van u en de andere deelnemers. We streven ernaar u een hoger pensioen te geven dan uw inleg. U krijgt gemiddeld ongeveer twee keer zoveel pensioen als u heeft ingelegd.

Wat is duurzaam beleggen?

Duurzame beleggingen zijn beleggingen die bijdragen
aan een duurzame samenleving, maar bijvoorbeeld ook aan mensenrechten, arbeidsomstandigheden en een eerlijke beloning.

Met duurzaam bedoelen we dat iets goed is voor het milieu, mens en klimaat. We bouwen onze beleggingen in kolen daarom bijvoorbeeld af.

Waarom kiest BPF Schilders voor duurzaam beleggen?

We vinden het belangrijk om bij te dragen aan een duurzamere samenleving en we willen geen schade toebrengen aan de maatschappij. Voorkomen is beter dan genezen.

We voelen ons verantwoordelijk om niet alleen bij te dragen aan uw toekomst, maar ook aan die van de planeet.

Hoeveel levert duurzaam beleggen op?

Duurzame beleggingen werken hetzelfde als traditionele beleggingen. Het levert dus niet per se meer of minder op.

Bovendien zijn duurzame beleggingen gericht op de toekomst, want in de toekomst moeten organisaties zich aan steeds meer duurzaamheidseisen houden.