Verplichtstelling... is zo gek nog niet

​9 juli 2015

​Of u nu als schilder zelfstandig werkt of in loondienst bent, u bouwt pensioen op bij BPF Schilders. Dat is verplicht. Als het niet verplicht was, zou u zelf kunnen beslissen of u iets wilt regelen voor uw pensioen en hoe u dat wilt doen. Dat klinkt misschien aantrekkelijk. Maar wist u dat er veel verschillen zijn tussen de verplichte pensioenregeling van BPF Schilders en andere pensioenoplossingen? We zetten er een aantal voor u op een rij.

Lage kosten

Bij BPF Schilders bouwt u voor een vaste premie pensioen op, met al uw collega-schilders samen. U deelt dus de risico’s met uw collega’s. Daardoor en omdat BPF Schilders voor veel mensen tegelijk pensioen regelt, kan dat tegen relatief lage kosten. Daar komt bij dat BPF Schilders geen winstdoelstelling heeft. Kortom, u krijgt een goed pensioen voor een relatief lage premie.

Meer keuzevrijheid

BPF Schilders houdt er rekening mee dat uw inkomsten wel eens kunnen tegenvallen. Daarom kunt u bij BPF Schilders elk jaar zelf kiezen hoeveel pensioen u wilt opbouwen. Daar gelden wel voorwaarden voor. Kiest u er voor om minder pensioen op te bouwen? Dan betaalt u ook minder premie. Dat heeft geen invloed op het pensioen dat u al heeft opgebouwd. Dat blijft gewoon staan. Bij andere pensioenoplossingen kunt u het geld dat u al heeft gespaard voor uw pensioen, vaak ook gebruiken als uw inkomsten tegenvallen. Die keuze biedt BPF Schilders niet. Dat lijkt misschien een nadeel. Maar het voorkomt wel dat u minder of misschien helemaal niets over heeft als u straks met pensioen gaat

Pensioen voor uw partner zolang die leeft

Als er sprake is van overlijden, is er een groot verschil tussen de pensioenregeling van BPF Schilders en andere pensioenoplossingen. Bij BPF Schilders krijgt uw partner na uw overlijden elke maand een partnerpensioen. En uw partner krijgt dat zolang zij of hij leeft. De hoogte van het partnerpensioen wordt namelijk berekend alsof u tot uw AOW-leeftijd pensioenpremie had betaald. Stel: u overlijdt op uw 40ste. BPF Schilders doet dan alsof u tot uw AOW-leeftijd pensioen heeft opgebouwd. Dat hogere bedrag telt mee om te berekenen hoeveel partnerpensioen uw partner krijgt. Bij veel andere pensioenoplossingen krijgt uw partner na uw overlijden een bedrag in één keer. Dat kan een flinke som geld zijn. Maar bedenk wel dat het niet meer is dan dat u tot uw overlijden bij elkaar heeft gespaard.

Bij arbeidsongeschiktheid: geen premie, wel pensioenopbouw

Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u niet meer werken en verdient u minder of niets. Maar uw pensioenopbouw hoeft dan niet te stoppen. Als u aan de voorwaarden voldoet, bouwt u bij BPF Schilders namelijk pensioen op zonder dat u daarvoor premie betaalt. Dit heet premievrije pensioenopbouw. Andere pensioenoplossingen kennen dit meestal niet.

Zelfstandigen tellen mee

Bij BPF Schilders tellen u en al uw collega-schilders mee. We regelen het pensioen voor u allemaal. Dat betekent dat we ook luisteren naar de mening en de wensen van zelfstandigen. U bent vertegenwoordigd in het bestuur van BPF Schilders. Eén van de bestuursleden zit namelijk namens alle zzp’ers in het bestuur. Die komt op voor uw belangen. Ook zijn zelfstandig ondernemers vertegenwoordigd in het Verantwoordingsorgaan. Dat orgaan beoordeelt of het bestuur bij het nemen van besluiten op een evenwichtige wijze rekening heeft gehouden met de belangen van alle groepen. Op die manieren heeft u als zelfstandig ondernemer invloed op de pensioenregeling van BPF Schilders.