Wat is pensioen?

Pensioen is het inkomen dat u ontvangt wanneer u stopt met werken. Oftewel: uw toekomstig inkomen. In Nederland bestaat het totale pensioen uit drie delen. 

Als u met pensioen gaat, bestaat uw inkomen vanaf dat moment mogelijk uit drie onderdelen:

1. AOW

Dit pensioen krijgt u van de overheid. De AOW is een basisinkomen, gebaseerd op ongeveer 70% van het minimumloon. Een aanvullende pensioenregeling is daarom voor veel mensen een belangrijk onderdeel van het inkomen voor later. Op www.svb.nl leest u meer over de AOW.

2. Pensioen bij BPF Schilders

U bouwt dit pensioen op omdat u werkt in de Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijfstak. Op Pensioen 1-2-3 leest u wat u wel en niet krijgt in onze pensioenregeling.

In onderstaand filmpje vertellen wij u alvast meer over de pensioenregeling van BPF Schilders en de keuzes die u heeft. 

Maximale pensioenopbouw

Onze pensioenregeling kent een maximale pensioenopbouw. Is uw bruto inkomen hoger dan € 4.687,50 per 4 weken (€ 31,25 per uur)? Dan bouwt u hierboven geen pensioen meer op bij ons. Als u meer verdient kan het verstandig zijn om ook pensioen op te bouwen via bijvoorbeeld een bank of verzekeraar. Wij adviseren u om contact op te nemen met een pensioenadviseur om kijken of het verstandig is om over uw volledige inkomen pensioen op te bouwen.

3. Pensioen dat u zelf regelt

U kunt zelf sparen naast het pensioen dat u bij BPF Schilders opbouwt, maar u kunt ook voor een lijfrente kiezen. Lijfrente is een belastingvriendelijk potje geld voor later. U bepaalt een premie om dat op te bouwen: lijfrentepremie. Die betaalt u aan de bank of verzekeraar waar u de lijfrente afsluit.

U kunt vanaf 2023 belastingvoordelig een hoger pensioen opbouwen met behulp van een lijfrente. Het deel van uw inkomen dat u mag inleggen voor de lijfrente is verhoogd van 13% naar 30%. Kijk op de site van de Belastingdienst bij lijfrente berekenen als u wil weten hoeveel u extra kunt inleggen. Of laat u adviseren door uw financieel adviseur of een extra pensioenopbouw voor u nodig is.

Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht van wat uw pensioen inhoudt. 

Uw pensioen bij BPF Schilders, wat kost het en wat levert het op?

U en uw werkgever betalen pensioenpremie. Als u met pensioen gaat, krijgt u ongeveer twee keer zoveel pensioen als u aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd.

Klik op onderstaande afbeelding voor een duidelijk overzicht.

Voordelen van samen pensioen opbouwen

Aan het samen opbouwen van pensioen zitten veel voordelen. Wilt u weten welke? In nog geen twee minuten leggen wij u alle voordelen uit in dit filmpje.