BPF Schilders ondertekent overeenkomst internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen

20 december 2018

BPF Schilders heeft afgelopen maand de overeenkomst - ook wel convenant genoemd - voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Beleggen (IMVB) voor pensioenfondsen ondertekend. Met dit convenant trekken pensioenfondsen samen op om meer invloed uit te kunnen oefenen op misstanden bij bedrijven (in het buitenland) waarin zij beleggen.

Bedrijven kunnen (vooral wanneer zij internationaal opereren) in aanraking komen met misstanden zoals slechte arbeidsomstandigheden, olierampen of milieuverontreiniging. Pensioenfondsen staan aan het begin van een lange beleggingsketen, die vaak ver afstaat van het uiteindelijke effect op milieu en samenleving. Met deze overeenkomst bundelen pensioenfondsen samen met overheid, vakbonden en maatschappelijke organisaties hun krachten, om meer invloed uit te kunnen oefenen op bedrijven die betrokken zijn bij misstanden.

De betrokken partijen kiezen er voor samen hun invloed te vergroten. Ze streven ernaar om aanwijsbare verbeteringen te bereiken bij misstanden waarbij die ondernemingen zijn betrokken. Daarbij ligt de focus op sociale onderwerpen zoals mensenrechten of arbeidsomstandigheden.

Het doel van dit convenant is om samen oplossingen te bieden voor die problemen die pensioenfondsen niet alleen kunnen oplossen. Een ander doel is om concrete verbeteringen te realiseren op een aantal risicogebieden zoals arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling.

Waarom belegt BPF Schilders?

BPF Schilders belegt de premie die u betaalt. Dit doen wij niet alleen om u een goed pensioen te bieden. Dit doen wij ook om de pensioenpremie betaalbaar te houden en om de pensioenen mee te laten groeien met de stijgende prijzen. Door te beleggen zorgen wij voor een goed pensioen voor een betaalbare prijs. Het beleggingsbeleid van BPF Schilders wordt jaarlijks geƫvalueerd en waar nodig aangepast. Hierbij wordt BPF Schilders geholpen door externe adviseurs die deskundig zijn op het gebied van beleggingen. Het daadwerkelijke beleggen gebeurt vooral bij onze beleggingsorganisatie PGGM en partijen die door hen gecontracteerd zijn.

Ondertekening overeenkomst internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen

Werkgeversvoorzitter Cathrin van der Werf (links) en werknemersvoorzitter Mieke van Veldhuizen (rechts) ondertekenen de overeenkomst internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen.