Hoe staan we er financieel voor?

De dekkingsgraad laat zien of BPF Schilders genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. De actuele dekkingsgraad van september was 100,6%. Ten opzichte van augustus van dit jaar is een licht herstel te zien. We zitten boven de kritische grens, maar doordat de rente en de aandelenmarkten behoorlijk kunnen dalen (zoals de laatste maanden) is er nog geen zekerheid. Is de actuele dekkingsgraad op 31 december 2019 lager dan zo'n 95%? Dan moeten we de pensioenen verlagen.

Wat gebeurt er als de actuele dekkingsgraad lager is dan 95%?

Is de actuele dekkingsgraad op 31 december 2019 lager dan de kritische grens? Dan moeten we maatregelen nemen en de pensioenen in de loop van 2020 verlagen. Deze verlaging geldt dan voor iedereen. Of u nu pensioen ontvangt of nog pensioen opbouwt. Om de financiële gevolgen hiervan voor u zo klein mogelijk te houden, verlagen we de pensioenen niet ineens maar in kleine stapjes over een periode van maximaal 10 jaar.

Wat betekent een mogelijke verlaging voor u?

Stel dat de actuele dekkingsgraad op 31 december 2019 94% is, dan moet BPF Schilders de pensioenen met ongeveer 1% verlagen. De verlaging is afhankelijk van meer factoren, maar wordt ongeveer als volgt berekend: kritische dekkingsgraad (95%) – actuele dekkingsgraad (94%). BPF Schilders kan de verlaging van de pensioenen spreiden over een periode van maximaal tien jaar. Bij 1% verlaging is dit dus 0,10% per jaar. Is de actuele dekkingsgraad volgend jaar (op 31 december 2020) weer boven de kritische dekkingsgraad? Dan hoeft de rest van de verlaging (0,90%) niet te worden uitgevoerd. Hieronder een rekenvoorbeeld.

Voorbeeldbedragen pensioenuitkering Pensioen € 300 Pensioen € 600
Bij spreiding over 10 jaar is de verlaging in 2020* € 0,30 € 0,60


Let op: alle genoemde bedragen zijn bruto per maand.

*Het huidige beleid van BPF Schilders is om de verlaging te spreiden over een periode  
 van maximaal tien jaar.

Wanneer komt er duidelijkheid?

De actuele dekkingsgraad van 31 december 2019 is bepalend. Daarna weten we of we maatregelen moeten nemen.

Meer weten over verlagen. Kijk hier.