Rechter bevestigt verplichtstelling zelfstandigen BPF Schilders

31 januari 2019

De rechtbank Den Haag heeft uitspraak gedaan in de rechtszaak die Zelfstandigen Bouw aanspande tegen BPF Schilders en de Staat. De rechter heeft BPF Schilders in het gelijk gesteld.

Zelfstandigen Bouw spande in november 2017 een rechtszaak aan tegen het pensioenfonds en de Staat, omdat het anders aankijkt tegen de waarde van onze collectieve pensioenregeling. Zij zijn het er namelijk niet mee eens dat zelfstandigen verplicht deelnemen in ons fonds. Volgens de rechter spelen twee argumenten een belangrijke rol in de uitspraak.

  1. De verplichtstelling werkt in de schilderssector niet merkbaar concurrentie beperkend.
  2. De verplichtstelling heeft de sociale doelstelling om voor iedereen in de schilderssector pensioen op te bouwen.

Mieke van Veldhuizen, werknemersvoorzitter van BPF Schilders: “Wij zijn ervan overtuigd dat de zelfstandigen er goed aan doen om pensioen op te bouwen bij BPF Schilders. De uitspraak van de rechter is volgens onze verwachting en daar zijn wij blij mee. Voor de zelfstandigen zijn er veel voordelen van pensioenopbouw bij BPF Schilders. Zo hebben wij de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement gehad van 8% en krijgt de deelnemer gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen dan hij aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd. Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector, zijn de kosten lager en is er minder risico.”

Zelfstandigen Bouw zou nog tegen deze uitspraak in hoger beroep kunnen gaan.