Update: Uitspraak in hoger beroep Zelfstandigen Bouw

23 december 2020

Het Hof heeft uitspraak gedaan in de hoger beroepzaak die door Zelfstandigen Bouw was aangespannen. De aanleiding hiervoor was de eerdere uitspraak in de rechtszaak tegen de verplichtstelling. Het Hof stelde Zelfstandigen Bouw niet in het gelijk.

Zelfstandigen Bouw spande in november 2017 een rechtszaak aan tegen het pensioenfonds en de Staat. Zelfstandigen Bouw deed dat, omdat het anders aankijkt tegen de waarde van onze collectieve pensioenregeling. Zij is het er namelijk niet mee eens dat zelfstandig ondernemers verplicht deelnemen in ons fonds. Zelfstandigen Bouw is in 2019 in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechtbank Den Haag. De rechter stelde BPF Schilders toen in het gelijk.

Mieke van Veldhuizen, werknemersvoorzitter van BPF Schilders: “Wij zijn ervan overtuigd dat het goed is dat zelfstandig ondernemers pensioen opbouwen bij BPF Schilders. Wij zijn dan ook blij met de uitspraak van het Hof. Aan het samen opbouwen van pensioen zitten namelijk veel voordelen voor zelfstandig ondernemers. Zo hebben wij de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement gehad van 8% en krijgt de deelnemer gemiddeld twee keer zoveel pensioen als hij aan premie voor ouderdomspensioen heeft ingelegd. Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector, zijn de kosten lager en is er minder risico.”

Zelfstandigen Bouw kan nog tegen deze uitspraak in cassatie gaan bij de Hoge Raad.