Vicevoorzitter verantwoordingsorgaan Nico de Jong:
“Je komt als gepensioneerde weer met andere mensen in aanraking”

BPF Schilders organiseert een verkiezing voor een nieuwe vertegenwoordiger van de gepensioneerden in het verantwoordingsorgaan (VO). Het verantwoordingsorgaan komt op voor de belangen van iedere deelnemer van iedereen die pensioen opbouwt bij BPF Schilders. Nico de Jong is al vier jaar lid van dit orgaan.

Dag Nico. Wat is uw rol in het verantwoordingsorgaan?

“Ik ben sinds kort vicevoorzitter van het verantwoordingsorgaan en ook vertegenwoordiger van de gepensioneerden.”

Nico de Jong poseert voor de foto. Hij is kaal, draagt een bril en een blauwe polo. Zijn armen zijn over elkaar en hij lacht.

Vertel, wat doet het verantwoordingsorgaan precies?

“We beoordelen ieder jaar het beleid van het bestuur BPF schilders. Dat is onze belangrijkste taak. Daarnaast kijken we naar de besluiten van het bestuur en wat wij daarvan vinden.

We letten er dan vooral op dat de beslissingen van het bestuur evenwichtig zijn. Dat betekent dat we onderzoeken of de beslissingen van het bestuur gelijkwaardig zijn. De beslissingen moeten gelijkwaardig zijn voor iedereen die pensioen opbouwt of ontvangt bij BPF Schilders.

In het VO zitten vertegenwoordigers van verschillende groepen: gepensioneerden, ondernemers, werknemers en werkgevers. Zij zorgen dat iedere groep aan bod komt.

Hoelang zit u al in het verantwoordingsorgaan?

“Ik zit nu vier jaar bij het verantwoordingsorgaan. Ik deed mee aan de verkiezingen van 2018. Ik won die verkiezingen niet maar ik bleef op de lijst staan.

Twee jaar later trad een gepensioneerd lid van het VO af. Ik was de eerstvolgende op de kieslijst. Daarom vroeg men of ik nog interesse had. En dat had ik!”

"Ik wist niks van pensioenen"

Hoe gaat het als iemand lid wordt?

“Nou, ik wist niets van pensioenen. Gelukkig kreeg ik meteen een opleiding. Je leert dan hoe het bestuur in elkaar zit en hoe het pensioen werkt. Ik ben iemand die wil weten waarover hij praat. Het volgen van de opleiding gaf me zelfvertrouwen.

In het verantwoordingsorgaan zitten ervaren mensen. Sommigen van hen zitten al in hun laatste termijn (maximaal 12 jaar). Ik had en heb veel steun van de andere leden.”

Wat doet u als lid van het verantwoordingsorgaan?

“Kort door de bocht: het bestuur stuurt ons verschillende documenten. Het verantwoordingsorgaan geeft advies over de inhoud. Het is veel leeswerk, dus dat moet je wel interesseren. Het VO is niet zonder verplichtingen. Je moet er wel iets voor doen.

"Het VO kent de dagelijkse praktijk van de schilder"

Wat is uw doel als VO-lid?

“Ik spreek verder namens de gepensioneerden. In het verantwoordingsorgaan zitten zes vertegenwoordigers van de gepensioneerden. Ik kom samen met hen op voor de belangen van de gepensioneerden. Het bestuur zit op afstand. Maar het VO is, gezien de samenstelling, bekend met de dagelijkse praktijk. Het VO kent de dagelijkse praktijk van de schilder. Wij weten wat er leeft.

Ik vind het belangrijk dat iedereen een gelijke behandeling krijgt. En de deelnemers aan het pensioenfonds de juiste informatie ontvangen. Het verantwoordingsorgaan stelt altijd vragen als: “Hebben jullie daar wel aan gedacht?”

"Informatie opzoeken moet eenvoudig zijn"

Kunt u een voorbeeld van uw advies/tips voor het bestuur noemen?

“Ik ben nu op de website aan de gang en bekijk of ik de informatie snel kan vinden. De website van BPF Schilders moet gemakkelijk toegankelijk zijn. Informatie opzoeken moet eenvoudig zijn.

Waarom raadt u het anderen aan zich aan te sluiten bij het verantwoordingsorgaan?

“Het is gewoon hartstikke leuk. Je komt als gepensioneerde weer met andere mensen in aanraking.”

Meer weten over de verkiezing?

Bent u met pensioen en wilt u vanaf 1 juli 2024 vier jaar lang meepraten over uw pensioen bij BPF Schilders? Dat kan. Meld u aan voor de verkiezing voor het verantwoordingsorgaan (VO).

Meld u aan