Financiële situatie niet rooskleurig

19 september 2019

De dekkingsgraad laat zien of BPF Schilders genoeg geld heeft om alle pensioenen nu en in de toekomst te betalen. Die dekkingsgraad gaat de laatste maanden steeds verder omlaag. We naderen een kritische grens. We leggen uit hoe dit zit.

Actuele dekkingsgraad

Er zijn verschillende soorten dekkingsgraden. De laatste tijd is vooral de actuele dekkingsgraad in het nieuws. Die wordt elke maand bepaald en kan daardoor behoorlijk schommelen. Als de actuele dekkingsgraad aan het einde van het jaar onder een bepaalde grens komt, moeten pensioenfondsen de pensioenen in het jaar daarop direct verlagen. Deze kritische grens ligt bij BPF Schilders rond 95%. In augustus was de actuele dekkingsgraad 97,7%.

We naderen de kritische grens

Onze actuele dekkingsgraad nadert de kritische grens van 95%. Wanneer de actuele dekkingsgraad op 31 december 2019 inderdaad lager is dan de kritische grens, dan moeten we maatregelen nemen:

  • De pensioenen gaan niet omhoog
    De pensioenen kunnen we volgend jaar niet verhogen. 
  • Verlagen van de pensioenen
    Het is nodig om in de loop van 2020 de pensioenen te verlagen. Deze verlaging geldt dan voor iedereen. Of u nu pensioen ontvangt of nog pensioen opbouwt. Om de financiële gevolgen hiervan voor u zo klein mogelijk te houden, verlagen we de pensioenen niet ineens maar in kleine stapjes over een periode van maximaal 10 jaar.​

Wanneer komt er duidelijkheid?

De dekkingsgraad van 31 december 2019 is bepalend. Daarna weten we of we maatregelen moeten nemen.

Bekijk hier de huidige dekkingsgraad