Onze invloed op een duurzame omgeving

​18 augustus 2016

Wij beleggen de premie die u betaalt. Maar we beleggen niet zo maar overal in. We houden rekening met milieu, maatschappij en hoe een onderneming wordt bestuurd. Hoe we dat doen? Bijvoorbeeld door onze stem te laten horen op aandeelhoudersvergaderingen.

De meeste aandeelhoudersvergaderingen vinden plaats in het tweede kwartaal van elk jaar. Tijdens zo’n vergadering legt de directie van de betreffende onderneming verantwoording af aan zijn aandeelhouders. Op zo’n vergadering kunnen wij als aandeelhouder ook zelf voorstellen inbrengen. Zo hebben we invloed op de onderneming en of deze duurzaam en verantwoord handelt.

In het tweede kwartaal van 2016 waren we onder andere betrokken bij de volgende aandeelhoudersvergaderingen:

Klimaat en milieu

Ons doel voor dit thema: Via de beleggingen willen wij bijdragen aan het beperken van de opwarming van de aarde tot onder de 1,5⁰C.

Vier grote Europese olie- en gasbedrijven hebben in dit kwartaal rondom de aandeelhoudersvergaderingen voor het eerst klimaatrisicorapporten gepubliceerd. Dit was onder andere op verzoek van BPF Schilders. We hebben Shell op de aandeelhoudersvergadering gevraagd meer leiderschap te tonen in de energietransitie. Dat is een plan van de overheid om van fossiele brandstoffen over te stappen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie.

Dialoog zoeken

Naast stemmen op aandeelhoudersvergaderingen voeren wij ook gesprekken met bedrijven om ze te vragen maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo willen we voor het thema Mensenrechten via de ondernemingen in onze portefeuille, bijdragen aan het voorkomen en beperken van mensenrechtenschendingen. Samen met enkele andere beleggers hebben wij afgesproken dat we in gesprek gaan met voedselondernemingen over arbeidsomstandigheden in de landbouwketen.

Voor het thema Goed ondernemingsbestuur willen wij bijdragen aan het verbeteren van de kwaliteit, duurzaamheid en continuïteit van ondernemingen en markten. Zo gaat het Japanse vastgoedbedrijf Mitsubishi Estate de onafhankelijkheid van het bestuur aanzienlijk vergroten. Daarover zijn we al sinds 2011 met het bedrijf in gesprek. Met deze stap is Mitsubishi Estate vooruitstrevend in Japan en nemen ze een leidende rol in hun sector in.

Meer lezen?

Download de hele rapportage van het tweede kwartaal