De VAR bestaat niet meer. Wat moet ik nu doen?

​19 mei 2016

Sinds 1 mei 2016 bestaat de ‘Verklaring arbeidsrelatie’ (VAR) niet meer. Zet uw bedrijf zzp’ers in? Dan bent u vanaf die datum samen verantwoordelijk voor de inhoudelijke afspraken van de arbeidsrelatie.

De fiscale status van zzp’ers werd duidelijk door de ‘VAR WUO’ (winst uit onderneming). Daarmee kreeg u inzicht of u belasting en premies moest inhouden op het salaris, of dat de zzp’er dit zelf afdroeg. Op deze wijze werden opdrachtgevers gevrijwaard voor naheffingen van de Belastingdienst voor loonbelasting en sociale premies.

Modelovereenkomst

Sinds 1 mei 2016 is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties in werking getreden. Het doel van deze wet is om schijnzelfstandigheid terug te dringen. Voortaan bent u samen met de zzp’er verantwoordelijk om de arbeidsrelatie feitelijk zo te regelen dat er geen sprake is van een dienstverband.

Voor de VAR is een modelovereenkomst in de plaats gekomen. U kunt een modelovereenkomst gebruiken die is goedgekeurd door de Belastingdienst. Dat geeft vooraf zekerheid over de voorgenomen arbeidsrelatie. Gebruikt u straks een goedgekeurde modelovereenkomst en handelt u er naar? En is de zzp’er echt zelfstandig ondernemer? Dan mag u ervan uitgaan dat de Belastingdienst u geen naheffing stuurt.

Tot uiterlijk tot 1 januari 2017 heeft u de tijd om over te gaan tot werken met modelovereenkomsten. Tot die tijd geldt een overgangsperiode.

Bekijk voorbeeldovereenkomsten

U kunt ook zelf een overeenkomst opstellen. Deze moet u dan wel goed laten keuren door de Belastingdienst. De Belastingdienst probeert de overeenkomst binnen 6 weken te beoordelen.