De 4 belangrijkste veranderingen in 2016

​22 maart 2016

Met ingang van 4 januari is de pensioenregeling van BPF schilders op een aantal punten gewijzigd. De 4 belangrijkste wijzigingen hebben wij op een rij gezet:

1. Eerder met pensioen gaan

Uw werknemer kan eerder met pensioen dan zijn AOW-leeftijd én daarnaast (gedeeltelijk) blijven werken. Dat kan vanaf 5 jaar voordat hij AOW krijgt. Eerst kon dit vanaf het 60ste levensjaar. Dit heeft te maken met regels van de overheid.

2. Premievrije voortzetting bij arbeidsongeschiktheid

Onder voorwaarden wordt de pensioenopbouw van uw werknemer bij BPF Schilders (gedeeltelijk) premievrij voortgezet als hij arbeidsongeschikt wordt.

Is uw werknemer arbeidsongeschikt en ontvangt hij een WIA-uitkering? Dan gaat zijn pensioenopbouw door zonder dat hij hiervoor premie betaalt. Hoeveel pensioen hij opbouwt, is afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid. Het UWV stelt die vast. Vanwege regels van de overheid is de staffel met premievrijstellingspercentages voortaan gekoppeld aan de staffel van de arbeidsongeschiktheidsklassen van het UWV. Hierdoor kan de premievrije opbouw van uw werknemer vanaf 2016 wijzigen. Het bestuur past de grensbedragen en grondslagen één keer per jaar aan, net zoals dat het geval is bij de verplichte pensioenopbouw. Die aanpassing gebeurt in week 1. Voorheen kon het bestuur grensbedragen en grondslagen twee keer per jaar aanpassen, in week 1 én in week 25 van ieder jaar.

3. Pensioen voor de partner

Komt uw werknemer te overlijden? Dan heeft zijn partner recht op partnerpensioen. Dit geldt ook als hij ongehuwd samenwoont zonder notariële akte. Hij moet zijn partner wel van tevoren aanmelden.

4. Waardeoverdracht

Uw werknemer kan zelf bepalen of hij zijn pensioen meeneemt naar BPF Schilders als hij eerst in een andere bedrijfstak heeft gewerkt. Dit heet waardeoverdracht. Hij moest dit altijd binnen 6 maanden doorgeven. Vanaf 2016 hoeft dat niet meer. Uw werknemer kan zijn eerder opgebouwde pensioen bijvoorbeeld pas over een jaar laten overhevelen naar BPF Schilders. Sommige pensioenfondsen hebben een beperking als iemand vóór 2015 in dienst is gekomen. Dat is bij BPF Schilders niet het geval.