Veelgestelde vragen pensioenoverzicht

Heeft u vragen over uw jaarlijkse pensioenoverzicht? Hier vindt u een lijst met veelgestelde vragen en antwoorden.

Algemeen

Het antwoord op algemene vragen vindt u hieronder.

Wanneer krijg ik mijn pensioenoverzicht?

Ieder jaar ontvangt u uw pensioenoverzicht. Meestal in de zomer, maar in ieder geval vóór 1 oktober.

Een aantal van mijn collega's/collega-ondernemers heeft hun pensioenoverzicht al ontvangen, ik nog niet. Klopt dit wel?

We verzenden de pensioenoverzichten verspreid over een aantal weken. Dat kan de reden zijn dat uw collega het pensioenoverzicht eerder ontvangt dan u. Misschien heeft u of hebben zij het pensioenoverzicht digitaal ontvangen.

Op Infodesk vindt u uw pensioenoverzicht terug. U logt daar eenvoudig in met uw DigiD. Heeft u vóór 1 oktober nog geen pensioenoverzicht ontvangen en werkt u in de sector? Neem dan contact op met onze klantenservice.

Ik ben de uitleg bij mijn pensioenoverzicht kwijt, kan ik deze ergens downloaden?

U kunt de uitleg downloaden.


Digitaal pensioenoverzicht

U ontvangt uw pensioenoverzicht digitaal. Het antwoord op vragen hierover vindt u hieronder.

Waar vind ik mijn pensioenoverzicht?

Op Infodesk vindt u uw meest recente pensioenoverzicht terug. Log eenvoudig in met uw DigiD.

Ik heb dit jaar nog geen pensioenoverzicht ontvangen en ik heb het nu nodig. Wat nu?

Ieder jaar ontvangt u het pensioenoverzicht, zolang u pensioen opbouwt bij BPF Schilders. Op Infodesk vindt u uw meest recente pensioenoverzicht terug. Log eenvoudig in met uw DigiD.

Kan ik mijn pensioenoverzicht digitaal ontvangen?

Ja, dat kan. Regel het meteen in 4 stappen:

  1. Log in op Infodesk met uw DigiD. Houd hiervoor uw inloggegevens bij de hand. U komt dan op de inlogpagina van Infodesk.
  2. Klik op de paarse knop ‘Inloggen’ en daarna op de paarse knop 'Inloggen met DigiD'.
  3. Kies of u met de DigiD app of met uw gebruikersnaam en wachtwoord wilt inloggen.
  4. Nadat u bent ingelogd, ziet u de menu-ingang ‘Profiel’. Als u naar beneden scrollt, ziet u bij Voorkeuren - ‘Pensioenoverzicht’ staan. Daar kunt u aangeven dat u uw pensioenoverzicht voortaan digitaal wilt ontvangen.

Tip: Controleer meteen of uw andere gegevens kloppen. 

Tip: Vul ook uw e-mailadres in. Wij sturen u dan volgend jaar een e-mail als het pensioenoverzicht voor u klaarstaat.


Uw gegevens

In uw pensioenoverzicht staan persoonlijke gegevens. Heeft u daar vragen over? Het antwoord vindt u hieronder. 

Er staan onjuiste gegevens in mijn pensioenoverzicht. Wat nu?

Wij krijgen uw gegevens van uw werkgever door. Onjuiste gegevens geeft u dus door aan uw werkgever. De bedragen die u ziet in uw pensioenoverzicht zijn gebaseerd op de gegevens die bij ons bekend waren op 31 december van het vorige jaar. Is er iets na die datum in uw salaris of dienstverband veranderd? Dan is dat niet in dit pensioenoverzicht verwerkt.

Waarom staat mijn partner niet op mijn pensioenoverzicht vermeld?

Het pensioenoverzicht gaat over uw situatie op 31 december van het jaar ervoor. Trouwde u na die datum of ging u een geregistreerd partnerschap aan? Of heeft u na die datum uw partner waarmee u samenwoont aangemeld? Dan staat uw partner nog niet op uw pensioenoverzicht. Uw partner staat wel op Infodesk onder ‘Profiel’.

Hoe meld ik mijn partner aan?

U woont in Nederland
Bent u getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap? Dan hoeft u uw partner niet aan te melden. De gemeente geeft dit automatisch aan ons door.

Woont u samen, met of zonder samenlevingsovereenkomst? Dan is het noodzakelijk om uw partner zelf aan te melden. Check of u aan de voorwaarden voldoet voor recht op partnerpensioen. Voldoet u aan de voorwaarden?

Dan meldt u uw partner eenvoudig aan in twee stappen:

  1.  Log in op Infodesk.
  2.  Ga naar 'Profiel' en klik op de button 'Wijzigen' bij 'Naam partner'.

Na registratie staat de naam van uw partner in uw 'Profiel'.

Op het pensioenoverzicht op Infodesk ziet u hoeveel pensioen uw partner ontvangt na uw overlijden.

U woont niet in Nederland
Bent u getrouwd of u heeft een geregistreerd partnerschap? Dan moet u dit aan ons doorgeven. Dit krijgen wij namelijk niet automatisch door. Woont u samen, met of zonder samenlevingsovereenkomst? Dan is het ook noodzakelijk om uw partner zelf aan te melden. Check of u aan de voorwaarden voldoet voor recht op partnerpensioen. Voldoet u aan de voorwaarden?

Dan meldt u uw partner eenvoudig aan in twee stappen:

  1.  Log in op Infodesk.
  2.  Ga naar 'Profiel' en klik op de button 'Wijzigen' bij 'Naam partner'.

Na registratie staat de naam van uw partner in uw 'Profiel'.

Op het pensioenoverzicht op Infodesk ziet u hoeveel pensioen uw partner ontvangt na uw overlijden.


Uw pensioen

Heeft u vragen over het pensioen in uw pensioenoverzicht? Hieronder vindt u antwoorden. 

Waarom wijken de bedragen op mijn pensioenoverzicht af van de bedragen in Infodesk?

Het pensioenoverzicht laat de bedragen zien op uw pensioenleeftijd (AOW-leeftijd) per 31 december van het jaar ervoor. Infodesk is actueel en laat het pensioen zien op uw AOW-leeftijd op dit moment.

Waarom staan er geen netto bedragen in mijn pensioenoverzicht?

Het pensioenoverzicht is een wettelijk verplicht, voor iedereen gelijk overzicht, waarin alleen brutobedragen staan.

Wat is AOW en wanneer krijg ik dit?

AOW is het Nederlandse basispensioen voor iedere inwoner in Nederland. Woont of werkt u in Nederland? Dan bent u verzekerd voor de AOW. De AOW wordt geregeld door de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Hoe hoog de AOW op dit moment is. En welke AOW-leeftijd voor u geldt vindt u op de website van de SVB.

Wat is de factor A en wat moet ik hiermee doen?

De factor A is het pensioen dat u opbouwt in een kalenderjaar. Dit noemen we ook wel pensioenaangroei. Uw pensioenaangroei laat zien hoeveel u bij pensionering meer ontvangt vergeleken met het jaar daarvoor.

Belastingaangifte? Let op de factor A

Tot 1 mei van dit jaar kunt u aangifte doen voor de inkomstenbelasting over vorig jaar. Heeft u vorig jaar lijfrentepremies betaald? Gebruik dan uw factor A van het jaar dáárvoor. Daarmee berekent u uw aftrek voor de inkomstenbelasting van vorig jaar.

Waar vind ik de factor A?

U vindt de factor A over het jaar ervoor in uw pensioenoverzicht. Op Infodesk vindt u een overzicht van uw pensioenaangroei in de afgelopen zeven jaar.

Ontvangt u meer pensioenoverzichten? 

Tel dan de factor A-bedragen op deze pensioenoverzichten bij elkaar op.

Wilt u uw pensioen aanvullen met bijvoorbeeld lijfrentes? 

Dan kunt u met de factor A uitrekenen wat uw fiscale jaarruimte is. De fiscale jaarruimte is het bedrag aan lijfrentepremie dat u maximaal kunt aftrekken van de inkomstenbelasting. 

Wilt u uw fiscale jaarruimte berekenen? 

Ga dan naar de rekenhulp lijfrente van de Belastingdienst. 

Waar zie ik een totaaloverzicht van mijn pensioen en AOW?

Op Infodesk ziet u uw pensioen én uw AOW. Bij de AOW wordt rekening gehouden met uw burgerlijke staat (gehuwd of ongehuwd).

Heeft u in het buitenland gewoond (waardoor uw AOW lager wordt)? Dan kunt u zelf aangeven dat er jaren zijn geweest dat u niet verzekerd bent geweest. De planner rekent dan het bedrag uit. De Sociale Verzekeringsbank (die de AOW regelt) berekent op uw AOW-leeftijd de precieze hoogte van uw AOW.

U kunt daarnaast ook kijken op www.mijnpensioenoverzicht.nl. Op deze website staan uw gegevens ook bij elkaar. Dit overzicht is minder gedetailleerd dan het overzicht in Infodesk.

Wat als mijn pensioen verkeerd is vastgesteld?

Eén van de belangrijkste taken van BPF Schilders is om uw pensioen juist te administreren. En u hierover goed te informeren. Toch kan het, ondanks alle inspanningen, voorkomen dat er onjuistheden in de administratie ontstaan. En dat uw pensioen te hoog of te laag is vastgesteld. We moeten dan een herziening doen en de hoogte van uw pensioen aanpassen. In het herzieningenbeleid leest u meer over het beleid rondom herzieningen.

 

Scenariobedragen / voorbeeldbedragen

Meer weten over de scenariobedragen die in uw pensioenoverzicht staan? Hieronder vindt u meer informatie. 

Waarom worden de scenariobedragen getoond?

De scenariobedragen geven u een goed beeld van wat tijd en de economie met uw pensioen doen. Bent u gepensioneerd? Dan geeft het middelste bedrag aan of het pensioen dat u over 10 jaar kunt verwachten genoeg is om van rond te komen. Bouwt u nog pensioen op? Dan geeft het middelste bedrag aan welk pensioen u kunt verwachten op uw pensioendatum. De andere twee bedragen geven aan hoe uw pensioen zich kan ontwikkelen. Bijvoorbeeld als het mee- of tegenzit met de economie.

Wij berekenen de scenario’s elk jaar opnieuw. Daardoor kunnen deze bedragen elk jaar verschillen. Bij de berekening houden we er ook rekening mee dat geld minder waard wordt en dat prijzen stijgen. Dit noemen we inflatie. Als de prijzen stijgen en uw pensioen niet, kunt u van uw pensioen minder kopen.

Wat heb ik aan de scenariobedragen?

De overheid heeft ervoor gekozen om de gevolgen van inflatie op deze manier te laten zien. Bent u gepensioneerd? Dan laat het bedrag in het midden zien hoe hoog uw pensioen over 10 jaar is, als we de huidige lijn volgen. Bouwt u nog pensioen op? Dan laat het bedrag in het midden zien hoe hoog uw pensioen op pensioendatum is, als we de huidige lijn volgen.

Valt het bedrag in het midden lager uit (dat ziet u aan het linker pijltje)? Dan betekent dit dat economen verwachten dat de prijzen gaan stijgen. En dat uw pensioen niet helemaal meegroeit met deze prijsstijgingen. Daardoor daalt uw koopkracht. U krijgt dus niet minder, maar u kunt minder kopen met hetzelfde bedrag.

Bent u gepensioneerd? Met de drie bedragen weet u ongeveer hoeveel u over 10 jaar met uw pensioen kunt kopen. Bouwt u nog pensioen op? Dan weet u met de drie bedragen ongeveer hoeveel u met uw pensioen kunt kopen als u met pensioen gaat.

Waarom zijn de bedragen dit jaar anders dan de bedragen vorig jaar?

De bedragen zijn afhankelijk van de financiële situatie van het pensioenfonds en de toekomstscenario’s waarmee we rekenen. Deze toekomstscenario’s veranderen voortdurend. Economen kijken voortdurend anders aan tegen ontwikkelingen die de scenario’s bepalen. Ook kunnen we op deze manier duidelijker laten zien hoe uw pensioen zich over de jaren heen ontwikkelt. Wij rekenen de bedragen minimaal een keer per jaar uit en gebruiken dan de nieuwste informatie. 

Waarom is het middelste bedrag bovenaan anders dan het ‘te verwachte pensioen’ op het pensioenoverzicht of ‘mijn pensioen straks’ op mijnpensioenoverzicht.nl?

Bij de drie mogelijke uitkomsten houden we ook rekening met de inflatie. Als er sprake is van inflatie stijgen de prijzen van producten en diensten. Nadat de prijzen zijn gestegen, kunt u met hetzelfde bedrag minder kopen.

Een voorbeeld: Stel dat u over 10 jaar 100 euro pensioen krijgt. En de prijs van een brood stijgt van 1,50 euro nu naar 2 euro. Dan kunt u met deze 100 euro over 10 jaar minder brood kopen dan nu. In het plaatje ziet u bedragen waarin mogelijke prijsstijgingen - van allerlei producten en diensten - zijn verwerkt.

De overheid wil u op deze manier een beeld geven van hoeveel u met uw pensioen kunt kopen. Het ‘te verwachte pensioen’ is een schatting van het pensioen dat u gaat ontvangen. In de meeste gevallen zal het verschil tussen beide bedragen niet zo groot zijn. Is het verschil wel groot? Dan verwachten economen dat u straks flink minder kunt kopen met uw pensioen dan nu.

Waarom is het verschil tussen het hoogste en het laagste bedrag nog steeds groot, terwijl het niet zo lang meer duurt voor ik AOW ontvang?

In uw geval is het pensioen dat u kunt verwachten (het middelste bedrag) al vrij duidelijk. Toch kunnen we in de laatste paar jaar voor u AOW ontvangt te maken krijgen met flinke tegenvallers. We moeten de pensioenen misschien zelfs verlagen. U heeft dan weinig tijd om deze tegenvallers weer op te vangen met ‘goede jaren’.

Een veel jonger iemand heeft een grotere kans om ook nog goede jaren mee te maken. U heeft het grootste gedeelte van uw pensioen al opgebouwd. Moeten we de pensioenen verlagen met bijvoorbeeld 2%. Dan gaat het bij u om een veel hoger bedrag dan bij een jonger iemand die minder pensioen opbouwde. 

Ik ontvang al pensioen. Waarom geeft u mijn overzicht van de scenario’s over 10 jaar?

Als u gepensioneerd bent, willen wij u inzicht geven in hoe zeker uw pensioen over 10 jaar is. En hoe die zich verhoudt tot uw inkomen van nu (pensioen en AOW).  

 

Ook interessant

Heeft u nog niet alle antwoorden op uw vragen? Bekijk dan eens deze pagina’s: 

Of bekijk op welk moment in uw leven u iets moet doen voor uw pensioen. 

Illustratie met belangrijke pensioenmomenten in het leven van een schilder.