Gevolgen coronavirus voor uw pensioen

Laatst bijgewerkt: 17 april 2020

Wij blijven de onzekere situatie nauwlettend volgen en beoordelen tijdig wat de crisis betekent voor uw pensioen in 2021

Overal lezen we over de invloed die het coronavirus heeft op de wereldeconomie. En daarmee ook op de dekkingsgraad van BPF Schilders. Eind maart daalde de actuele dekkingsgraad onder de kritische grens van ongeveer 93%. Wat betekent dit voor uw pensioen?

De internationale financiële markten maken zich grote zorgen over het virus. Daardoor doken de koersen de afgelopen weken flink omlaag en ook de rente daalde nog verder. Dat heeft ook in maart effect gehad op onze actuele dekkingsgraad.

Actuele dekkingsgraad
De beleggingen zijn met procenten gedaald, waardoor ook de beleggingen van ons fonds nu minder waard zijn. Tegelijkertijd zijn onze verplichtingen gestegen. Hierdoor daalde de actuele dekkingsgraad per eind maart naar 89,5%. Eind februari was de actuele dekkingsgraad nog 97,4%.

Onzekere situatie
Het is nog onduidelijk hoe het verder gaat met de economie. We blijven de situatie uiteraard nauwlettend volgen. Tijdig beoordelen wij wat deze crisis betekent voor uw pensioen in 2021. Hierbij hebben wij ook oog voor de lange termijn. Pensioen is en blijft namelijk een zaak van de lange termijn. Kijk hoe BPF Schilders belegt voor de lange termijn.


U blijft gewoon pensioen opbouwen, ook als uw werkgever gebruik maakt van de NOW

6 april 2020

De NOW staat voor Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid. Het is een noodmaatregel van de overheid. Die is genomen om werkgevers te steunen die door de coronacrisis minder of geen omzet maken.

Maakt uw werkgever gebruik van de NOW? Ook dan ontvangt u gewoon uw salaris en bouwt u gewoon pensioen op zoals normaal.

Wat is de NOW?
In deze periode van de coronacrisis verliezen veel bedrijven en organisaties omzet. Met de NOW krijgen zij geld van de overheid om het omzetverlies grotendeels op te vangen. Hierdoor kunnen onder andere de salarissen van personeel worden betaald.

Wat merkt u van de NOW?
In principe merkt u hier niets van. De overheid regelt het direct met uw werkgever. Uw werkgever betaalt uw salaris zoals u dat gewend bent. Uw pensioenopbouw blijft dus ook gewoon hetzelfde.


Gevolgen coronavirus voor uw pensioen

17 maart 2020

Wij merken dat iedereen in Nederland wordt geraakt door het coronavirus. Misschien kunt u niet de opdrachten uitvoeren waar u mee bezig was of die op de planning stonden. Of moet u privé de nodige dingen regelen om uw gezin te ondersteunen. Wij hopen dat u de komende tijd goed en gezond doorkomt. Zorg goed voor elkaar. Net als de overheid heeft BPF Schilders ook maatregelen getroffen. Verder leggen wij u uit welke gevolgen het coronavirus heeft voor uw pensioen en onze dienstverlening.

Maatregelen bij BPF Schilders
Bij BPF Schilders houden we ons aan de maatregelen van de overheid. Zo werken we veel thuis en letten we goed op elkaar, zodat alles blijft werken zoals u gewend bent. Onze dienstverlening gaat gewoon door en de pensioenen worden op tijd betaald. Ook doen wij natuurlijk ons uiterste best om goed bereikbaar te blijven via mail, telefoon en chat.

Gevolgen voor uw pensioen
In ons vorige bericht heeft u kunnen lezen dat de internationale financiële markten zich grote zorgen maken over het virus. Maar wat zijn de gevolgen voor uw pensioen? Voor de korte termijn betekent de huidige situatie dat uw pensioenkapitaal zal dalen. Dit effect zal voor jongeren het grootst zijn. BPF Schilders belegt uw pensioen echter voor de lange termijn. Wij verwachten dat een groot deel van de huidige economische schade ingehaald zal worden. Wanneer dit herstel plaatsvindt is onder andere afhankelijk van hoe lang het coronavirus aanhoudt.

De invloed op dekkingsgraad
Ook als pensioenfonds hebben we last van het virus. Dat heeft vooral te maken met de economische onrust, zoals u waarschijnlijk heeft gehoord. Zo verschijnen er berichten in het nieuws over dalende beurskoersen. Het effect op de economie zien we terug in onze dekkingsgraad.