Waarom een nieuw pensioenstelsel?

Er komen nieuwe regels voor pensioen in Nederland. Ook BPF Schilders krijgt een nieuwe pensioenregeling. Lees op deze pagina waarom.

De pensioenregeling past niet goed meer bij hoe we in Nederland werken. Daarom komen er nieuwe regels voor pensioen. Die nieuwe regels zijn ingegaan op 1 juli 2023.

Vijf redenen voor nieuw pensioenstelsel

Er zijn meerdere redenen waarom er nieuwe regels voor pensioen komen. We noemen er vijf:

 1. Nederlanders werken anders
  Nederlanders wisselen sneller van baan. Ze worden ook eerder ondernemer. Ook gaan werknemers vaker flexwerken. Het nieuwe pensioenstelsel past beter bij het flexibele werken.
 2. Duidelijker
  Nu is het niet altijd duidelijk hoeveel u betaalt voor uw pensioen. In het nieuwe pensioenstelsel staat de premie (het bedrag) dat u en uw werkgever inleggen vast. Dat geeft meer inzicht. U ziet ook met welk bedrag het pensioenfonds belegt. Uit dat bedrag krijgt u ook pensioen als u met pensioen gaat.
 3. Beleggen op maat
  BPF Schilders belegt uw pensioen. Beleggen betekent dat je geld aan iets uitgeeft waarvan je hoopt dat het in waarde stijgt. In de nieuwe pensioenregeling beleggen we zoals het bij uw situatie past. Als u bijna met pensioen gaat, nemen we bijvoorbeeld minder risico met de beleggingen.
 4. Eerder verhogen
  In het pensioenstelsel van nu moet een pensioenfonds veel geld opzij zetten. Bijvoorbeeld voor als de beleggingen tegenvallen. Dat geld mogen we nu niet gebruiken om de pensioenen te verhogen. Dat verandert in de nieuwe pensioenregeling.
 5. Nederlanders worden ouder
  Nederlanders worden steeds ouder. De nieuwe pensioenregeling past daar beter bij.

Wanneer gaan de nieuwe regels in bij BPF Schilders?

BPF Schilders wil vanaf 1 januari 2026 over naar de nieuwe regels voor het pensioen. U krijgt in 2025 bericht over wat deze nieuwe regels voor uw pensioen betekenen.

Terug naar de beginpagina